Група А: Френски шансони, балкански ритми и DJ БоБо

10/06/2016
Нападателят Оливие Жиру е надеждата на Франция за головете на това европейско.
Нападателят Оливие Жиру е надеждата на Франция за голове на това европейско.

Големият ден дойде, на 10 юни вечерта на „Стад дьо Франс“ в Париж започва Европейското първенство по футбол. Първият мач е между домакините и Румъния, а ние ще ви представим участниците в група А, след като сторихме това за група В, група С, група D, група Е и група F.

1. Албания

Воден от италианеца Джани Де Биази, отборът на Албания се класира за първи път в своята история за финали на голямо първенство. Това, че „Орлите“, както е прякорът на албанците, са дебютант, обаче не бива да успокоява по никакъв начин съперниците им.

На музикалната сцена един от най-популярните албански изпълнители е Флори Мумайеши, който има и доста съвместни изпълнения с български певици. Една от най-известните му песни е озаглавена Ke.

2. Франция

Домакинът на последното европейско първенство, което ще се проведе в границите на една държава (от 2020 г. финалната фаза ще бъде разделена между отделни градове от цяла Европа) започва похода си към титлата на „Стад дьо Франс“. Стадион, който определено носи добри спомени на всички французи и най-вече на селекционера Дидие Дешан, който вдигна световната купа като капитан на „Петлите“ през 1998 г. И ако на футболната сцена Франция е стъпвала на европейските и световни върхове (и иска пак да го направи), то на музикалната също може да се похвали с класни изпълнения. Едно такова, без съмнение, е песента Non, Je ne regrette rien на Едит Пиаф.

3. Румъния

Ако се чудите за кого да викате на Европейското при поредното отсъствие на България, то Румъния е подходящ вариант по няколко причини. Съседна страна, която в състава си в момента има трима състезатели на българския шампион Лудогорец (Разград). Защитникът Козмин Моци, халфът Андрей Препелица и нападателят Клаудио Кешерю са сред избраниците на селекционера Ангел Йорданеску. От музикална гледна точка румънските ритми също са близки до нашите, а песен като  Necazuri si suparari изстреля към върховете популярния Кости Йонита заедно с Алина.

4. Швейцария

Валон Бехрами, Блерим Джемаили, Джердан Шачири, Гранит Джака, Адмир Мехмеди, Харис Сеферович, Шани Тарашай… общото между тях? Играят за националния отбор на Швейцария, който изобщо не е за подценяване.

Швейцария е родината и на Петер Рене Бауман, по-известен като DJ БоБо и наричан от своите фенове „Кралят на танците“. А песента му Let the dream come true олицетворява мечтата на швейцарските футболисти на това европейско.

от

публикувано на: 10/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: