Група F: Кончита Вурст срещу Бьорк на Евро 2016

06/06/2016
Давид Алаба ще бъде голямата звезда на Австрия.
Давид Алаба ще бъде голямата звезда на Австрия.

Четири дни остават до началото на Европейското първенство по футбол, домакин на което ще бъде Франция и което за първи път ще се проведе с 24 отбора (а не 16 както досега). Претендентите за европейската корона са разделени в шест групи по четири, но за съжаление българският отбор отново не успя да достигне до финалната фаза. 

В следващите няколко дни до началото на Евро 2016 ще ви представим отборите-участници по един по-нетрадиционен начин – чрез музиката и песните, характерни или свързани по някакъв начин с отделните страни. Ще започнем с група F, в която са отборите на Австрия, Унгария, Исландия и Португалия.

1. Австрия

С песента си Rise Like A Phoenix Кончита Вурст спечели музикалния конкурс Евровизия през 2014 г. А песен-победител е най-подходяща преди участието на симпатичния отбор на Австрия на Европейското първенство. Без съмнение, голямата звезда в тима на австрийците е Давид Алаба от Байерн (Мюнхен), но в състава разполагат още с нападателя на Стоук Сити Марко Арнаутович, както и шампиона на Англия с екипа на Лестър – Кристиан Фукс. И неслучайно в квалификациите те бяха първи пред отбори като Русия и Швеция.

2. Унгария

Унгарците хванаха последния влак за Европейското, след като в своята квалификационна група останаха на трето място, но те се завръщат на европейската сцена 44 години след последното си участие на финали (през далечната 1972 г., когато завършват четвърти). От същото време (1969 г.) е и на-големият унгарски хит на всички времена – рок баладата Gyöngyhajú Lány на легендарната унгарска група Омега, една от най-старите все още съществуващи банди в света (основана е през 1962 г.!). Песента е известна по света и от кавъра на Скорпиънс, а у нас – и като поп фолк хит под името „Батальонът се строява“…

3. Исландия

Музикалната звезда на Исландия, без съмнение, е Бьорк Гудмундсдотир или просто Бьорк. Нейното парче Army Of Me спокойно може да бъде и нещо като алтернативен химн на исландците, които ще се опитат да бъдат приятната изненада на турнира, след като се превърнаха в такава по време на квалификациите, когато оставиха зад себе си тим като Холанция.

4. Португалия

Въпреки че е родена в Канада, Нели Фуртадо е с португалски произход, а през 2004 г. нейната песен Forca бе направена специално за Европейското първенство, на което домакин бе именно Португалия. И точно такава песен е необходима на Кристиано Роналдо и съотборниците му преди началото на битките в група F на еврошампионата във Франция.

от

публикувано на: 06/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: