Германия: проклятие за Франция от 58 години

07/07/2016
Ще успее ли полетът на Антоан Гризман да прекъсне проклятието за Франция срещу Германия?
Ще успее ли полетът на Антоан Гризман да прекъсне проклятието за Франция срещу Германия?

Германия – Франция, финал преди финала. Тези два отбора ще се срещнат на величествения „Стад Велодром“ в Марсилия на 7-и юли от 22:00 ч. в битка за решителния мач от Европейското първенство, където вече чака Португалия.

Домакините от Франция нямат победа над големия си съперник в официален мач на голямо първенство от далечната 1958 г. Или 58 години, което е повече от половин век. За последно двата отбора се срещнаха в приятелски мач на „Стад дьо Франс“ в Париж на 13 октомври 2015 г., но тогава атмосферата не бе никак приятелска заради терористичните нападения във френската столица, които не позволиха мача да се изиграе…

Сега обаче спорът между Франция и Германия е изцяло футболен. Както бе този от четвъртфиналите на Световното в Бразилия преди две години, когато германците елиминираха съперника след гол на Матс Хумелс по пътя си към титлата.

Селекционерът на Франция Дидие Дешан обаче предпочита да не мисли за миналото. „Дошъл е моментът да напишем нова страница от историята„. Колегата му в германския тим Йоаким Льов пък е наясно, че неговите футболисти „ще играят не срещу 11 на терена, а срещу цял един народ„.

Дуелът между Германия и Франция може да бъде разгледан и през призмата на двама от основните нападатели на тима. И ако 26-годишният Томас Мюлер все още не се е разписал на това европейско, то 25-годишният Антоан Гризман е голмайстор на турнира до момента с 4-те си попадения.

Гризман започва кариерата си в отбор от родния си град – Масон, но първият му професионален договор е с чуждестранен клуб – испанския „Реал Сосиедад“ (Сан Себастиан). През 2014 г. е закупен за 30 милиона евро от столичния гранд „Атлетико“ (Мадрид). Томас Мюлер пък е юноша на „Байерн“ (Мюнхен), като извървява целия път докато стигне до мъжкия тим, за който има 228 мача и 91 гола.

Томас Мюлер все още не се е разписал на това европейско, пропусна и една от дузпите срещу Италия на 1/4-финалите, но изглежда в добро настроение по време на пресконференцията преди полуфинала...
Томас Мюлер все още не се е разписал на това европейско, пропусна и една от дузпите срещу Италия на 1/4-финалите, но изглежда в добро настроение по време на пресконференцията преди полуфинала.

И ако Мюлер отстъпва до момента на Евро 2016 по голове на Гризман, то няма притеснения относно заплатата си, след като получава 15 милиона евро на сезон срещу 8 милиона за Антоан.

Мюлер има 480 игрови минути до момента на Европейското, а Гризман – 345. Общо в кариерата си (национален + клубен отбор) Томас може да се похвали със 168 гола, а колегата му – със 109.

Двамата са доста популярни и в социалните мрежи, като германският ас има 2,84 милиона последователи в Туитър, а Антоан – 2,36 млн. Харесванията в официалните им страници във Фейсбук също са в полза на германския национал, носещ фамилията на легендата Герд Мюлер (но общото между тях са единствено головете): 9,43 млн срещу 4,59 млн за френския нападател.

Ясно е, че довечера ребусът между Германия и Франция ще бъде разрешен и от действията на Мюлер и Гризман. Дали с голове, асистенции или нещо друго, но изхода от този полуфинал минава и през техните крака. За да напишат нова страница в кариерата си.

от

публикувано на: 07/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: