Японски психеделичен уикенд

21/09/2017

Acid_Mothers_Temple_2

Те, Acid Mothers Temple, са малко като облаците на Боян Манчев – т.е. „формата (им) не е просто незавършена, не е просто отворена; формата е богата, тя е безразсъдна, тя е красива; следователно тя може да се пилее на воля, тя може да вилнее като вятър“.

Oтворената форма на психеделик-рок масивите на Acid Mothers Temple в различни свои варианти и измерения може да включва както членове на легендарни прогресив-колективи (като Gong, например), така и млади пънкарки като барабанистката на Afrirampo, както краут-рок класици като Guru Guru и Дамо Сузуки, така и местни фрийк-фолк или нойз-величия в различни точки по света. И всички тези звуци, цветове и личности, разбира се, обогатяват цялостната картина, без обаче да отнемат от същността на Acid Mothers Temple.

В София на 26 септември Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O., които са много повече общество от съмишленици (в най-широкия смисъл), отколкото рок банда, пристигат като квинтет – роденият в Осака Макото Кавабата (китарa, глас, синтове), Хироши Хагаши (синтезатори, арфа), Мицуко Табата (китари, китарни синтове), Такаши Учида-Wolf (бас) и Сатоши Сакамото (барабани).

Acid_Mothers_Temple_4

В тяхна чест на Пънк Джаз стрийма на Бинар сме ви спретнали 48-часова разходка из различни периоди и звучения на целия психеделик-рок колектива им, като по пътя ще се срещнем в различни Acid Mothers-конфигурации и с Ямамото Сеичи (от Boredoms), и с Йошида Тацуя (от Ruins), и с Кеиджи Хаино, и с други класици на японския авангард от последния четвърт век, които имат милионна аудитория по света, а в българския пенсионерски ефир звучат има-няма по веднъж на петилетка.

А като отворихме дума за българския ефир, довечера в българския ефир (21/09/17 – четвъртък – на съседния канал, по програма „Христо Ботев“ от 21:30) ще ни госуват Mental Architects, които на 26 отварят вечерта за Acid Mothers Temple. После интервюто ще се качи да се джурка и на стрийма, защото тримата музиканти имат какво да (ни) кажат.

Новият им албум Ascend, знаете, е и албум на седмицата на Пънк Джаз стрийма (всеки ден, чак до деня на концерта – 26/09) от 00:00, 12:00 и 18:00ч. (само напомняме). А Acid Mothers Temple също май се очертава да надхвърлят 48-те часа, които ви обещаваме – не само, защото творчеството им е необятно, а уикендът тази седмица е дълъг и започва още от петък. Ще видим. Може направо да го слеем и с понеделника, за да не забравяме, че идва и вторник – 26!

от

публикувано на: 21/09/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: