Криста Бел за ранните си години на „циганска сирена“ и за „Тайната история на Туин Пийкс“

08/11/2019

„Музата на режисьора Дейвид Линч“, невероятно красивата и талантлива Криста Бел, пристига този петък в София (за втори път след дебюта си на тукашна сцена през 2017 – годината на третия сезон на „Туин Пийкс“). Поводът е 11-ият рожден ден на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“, чиято втора част (след разтърсващия концерт на Мик Харви и Джей Пи Шайлоу преди десетина дни) ще се проведе с червен килим, червено вино и цялото подобаващо величие пак на обичайното място – Голямата зала на клуб *Mixtape 5*.  Датата е 8 ноември (петък вечер), а вратите на клуба отварят точно в 21:00ч. На подиума ще излезе първо подгряващият артист Mytrip, когото на голяма сцена сме гледали преди всеобщи любимци като Lamb и Nadja. После – точно в 22:00ч. – идва времето и на звездния квартет на Криста Бел с Кристофър Смарт (бас), Джон Санчес (китари) и Джейсън Олтман (барабани) – оригиналните музиканти, с които тя изкомпозира и записа четвъртия си пълнометражен студиен албум „Feels Like Love“, който излезе тази пролет. Името на песен от албума носи и настоящото ѝ турне – „Time Never Dies“ („Времето никога не умира“). А броени часове преди кацането на групата в София, ние ви подготвихме това чудесно интервю с нея (от Златния архивен фонд на Бинар).

 

Ако ви върнем в най-ранните ви години на професионален музикант – още преди Линч, Джон Париш, „Туин Пийкс“ – има една чудесна джипси суинг формация от родния ви Остин (щата Тексас), където през 90-те в ролята на „циганската сирена“ сте именно вие. Става дума за “8 ½ Souvenirs” , разбира се (заглавие, взето наполовина от Фелини, наполовина от Стефан Грапели и Джанго Райнхард – б.а.)…

 

Това бяха най-формиращите години за мен, през които като музикант научих наистина много… Някои хора се образоват музикално в университет – изучават инструменти, учат се как да четат и да пишат музика… Аз пък се присъединих към група. И пътуването по турнета с тези чудесни музиканти за мен беше нещо като каляване в огън. Всичко беше много интензивно – участия в радиопредавания сутрин, срещи с публиката в музикални магазини през деня, концерти вечер и така ден след ден… Беше голямо предизвикателство, но и толкова образователно и изпълващо преживяване и много от това съм запазила и днес. Тогава изградих своя сценичен образ, мога да кажа, а и се научих как да взаимодействам с група от музиканти на сцената, да усещам динамиката между хората, с които пътувахме и свирехме заедно, тази химия между нас, която да възпламени искрата, когато излезем на концерт. Четири години от живота си прекарах с “8 ½ Souvenirs” и за по-младото ми „Аз“ тези четири години бяха невероятен дар.

 

 

Жанрът е различен, както и векът, но кое е най-голямото сходство между “8 ½ Souvenirs” и сегашната ви група – 20 години по-късно?

 

Въодушевлението е същото – да излизаш на сцената с удивителни музиканти и да създавате нещо заедно. Тази мистична алхимия, която имаме четиримата помежду си на сцената, това, че се усещаме взаимно, е изключително изпълващо: нещо като групово призоваване на духове. Много сме доволни от резултата и затова продължаваме да работим в тази посока още по-усилено…

Междувременно на български излезе и книгата на Марк Фрост „Тайната история на Туин Пийкс“. В нея агент Тами Престън е основно действащо лице. Различна ли е тази Тами от вашата героиня във филма?

 

Мисля, че е напълно уместно да търсим такива връзки. Също мислите, които съм имала като Тами, много добре подхождат и на героинята на Марк Фрост в книгата. Прочетох „Тайната история на Туин Пийкс“ след заснемането на филма, но преди да съм видяла себе си като Тами на екран в „Туин Пийкс: Завръщането“, така че в съзнанието ми имаше доста усуквания и сякаш получавах цялата тази информация посредством някаква осмоза… Самият сценарий е написан толкова хубаво и има толкова много, което можеш да прочетеш между редовете… Тами във филма борави с огромно количество информация и това е описано добре и в книгата. Тази книга някак си доразвива образа ѝ, разширява го. Прави я по-убедителна, по-устойчива като образ за мен, тя сякаш навлиза в съвсем нова (друга) сфера (измерение) и това е нещо, към което и аз самата се чувствам съпричастна.

 

 

Какви тайни и мистерии ще ни разкриете на концерта си в София?

 

Ако ви ги споделя, те вече няма да са тайни, хаха. Но мога да кажа, че това е представление, в което сме вложили много сърцатост. То съдържа различни елементи от различни периоди – както от музиката, която сме правили с Дейвид, така и съвсем нови мои неща… също и песни в духа на „Туин Пийкс“, чийто посланик се чувствам – самопровъзгласен посланик, държа да кажа… Но да, внимателно сме изработили пърформанс, който съдържа различни аспекти от музикалната ми кариера и се надявам да се получи нещо чудесно.

от

публикувано на: 08/11/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: