Криста Бел представя ново видео и архивни кадри от София

04/10/2019

Малко повече от месец остава до концерта на „специален агент Тами Престън“ от „Туин Пийкс“ в София. Криста Бел, която пристига у нас на 8 ноември, точно две години след първoто си гостуване (пак по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“), преди броени дни пусна ново видео, заснето от младия полски режисьор Мачией Михалски, известен повече като Archon. Видеоклипът е на „Feels Like Love“, заглавната песен от новия албум на Криста Бел, и прави не една и две препратки към света и естетиката на Дейвид Линч, с лек уклон към източноевропейския сюрреализъм, уловен, между другото, и от самия Линч в „Inland Empire“ преди малко повече от десетилетие.

 

 

В „Inland Empire“ през 2006г., припомняме, е и първата по-сериозна поява на Криста Бел в орбитата на Линч – в песента „Polish Poem“, ако трябва да сме по-точни, връщайки нещата отново в Полша с „Feels Like Love“.

 

А по избор на Криста Бел на страницата на Бинар ви предлагаме да изгледате с нас (многократно, надяваме се) три ключови момента от концерта ѝ през 2017г. в рамките на „Аларма Пънк Джаз“. Започваме с интерпретацията ѝ по инструменталната пиеса „The Pink Room“ от стария „Туин Пийкс“ (композирана от Линч и Анджело Бадаламенти), която неусетно прелива в не по-малко магнетичната песен „Angel Star“, писана от самата Криста Бел в съавторство с Линч и Дийн Хърли, ембиънт магьосника, спътник на режисьора в музикалните му пътешествия още от едно време.

 

 

Втората песен от концерта от 2017г., която Криста Бел избра за нашите слушатели-зрители, е изповедта „Devil Inside Me“ от актуалния ѝ тогава албум „We Dissolve“, писана заедно със съавтора на последните ѝ два албума Кристофър Самрт (басист в настоящия състав на групата ѝ).

 

 

И още един незабравим момент от същия концерт – песента „Undertow“, която Криста Бел изпя специално за българската публика няколко месеца преди премиерата на студийната версия.

 

 

 

И това не е всичко, разбира се. Защото през уикенда, който следва (5-6 октомври), на 24-часовия „Пънк-Джаз“ стрийм на Бинар ще имате възможност да слушате всички студийни албуми на Криста Бел, както и някои от най-важните издания на другите скъпи гости на „Аларма“ през следващите седмици – краут-рок чилийците Follakzoid и дългогодишния сподвижник на Ник Кейв Мик Харви. Версията на Криста Бел на класиката „Do You Love Me“ на Ник Кейв, с която завърши предишния ѝ концерт, няма да ви я пускаме, защото междувременно (и почти неочаквано) и самият Ник Кейв издаде нов албум с The Bad Seeds вчера. Излишно е да ви казваме, че той ще е и „Ал-Буум на седмицата“ от следващата седмица, но и че ще можете да го чуете на стрийма дори още по-рано, направо още от утре.

от

публикувано на: 04/10/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: