Португалия и шегите на съдбата

11/07/2016
Кристиано подсказа на Едер, че ще се превърне в героя на вечерта, а и на първенството.
Кристиано подсказа на Едер, че ще се превърне в героя на вечерта, а и на първенството.

На 7 септември 2014 г. едва ли някой в Португалия си е представял, че по-малко от две години по-късно страната ще спечели Европейското първенство по футбол във Франция. На тази дата португалците допускат изненадваща загуба с 0:1 като домакин от Албания и започват по най-лошия начин квалификациите към шампионата на Стария континент. Поражението води и до отстраняването на селекционера Пауло Бенто, като на негово място е назначен 61-годишният специалист Фернандо Сантош. Промяната дава резултат още от следващия мач – победа с 1:0 при трудното гостуване в Дания.

В крайна сметка, въпреки слабия старт и загубата от Албания (която остава единствена), Португалия успява да спечели квалификационната си група, в която са още отборите на Сърбия и Армения и на Евро 2016 попада в компанията на Австрия, Исландия и Унгария.

Преди старта на Европейското първенство португалците изиграват няколко контроли. Една от тях е срещу България, като мачът се превръща в сензационен, след като вратарят Владо Стоянов спасява възможното и невъзможното (включително и дузпа на Кристиано Роналдо), а воденият от Ивайло Петев тим се поздравява с успех 1:0 с първия гол за „Лъвовете“ на Марселиньо. Малко след това Португалия изиграва и контрола с Белгия, в която публиката в Леирия освирква един от избраниците на Фернандо Сантош. Става въпрос за родения в Гвинея-Бисау Едер. Но както често съдбата обича да си прави шеги, именно 28-годишният нападател вкара решителното попадение за Португалия, с което смрази сърцата на френските фенове.

Всъщност, историята на Едер с Португалия започва през 2011 г., след като отказва повиквателна на родината си Гвинея-Бисау. Той има португалски паспорт и държи да играе за този национален отбор. „Мечтая да играя за Португалия“, лаконичен е тогава Едерзито Антонио Маседо Лопеш, или просто Едер.

Сезон 2015/16 обаче не е от най-добрите за нападателя с №9, който започва в английския „Суонзи“. Там не успява да се разпише нито веднъж, след което преминава във френския „Лил“ под наем. За 13 мача вкарва 6 гола, което не е кой знае какво постижение, но Фернандо Сантош държи да го има в състава на националния отбор. Въпреки освиркванията, които получава по време на контролата с Белгия. И ето че португалският стратег се оказа прав. Интуиция!

На Европейското първенство Едер също не играе кой знае колко време – едва 54 минути. Или 6 срещу Исландия, 7 срещу Австрия, а следващото му включване бе едва във финала. И ако ударът на Жиняк в 92-та мин не бе срещнал гредата на Руи Патрисио, то може би влизането на Едер щеше да остане дори незабелязано. Но съдбата обича да си прави шеги…

Като истински капитан Кристиано опита всичко, стискаше зъби, но не успя да продължи мача след зверската балтия на Пайе...
Като истински капитан Кристиано опита всичко, стискаше зъби, но не успя да продължи мача след зверската балтия на Пайе.

Само за 54 игрови минути Едер вкара най-важния гол на това европейско, при това какъв гол. Попадение, за което бе вдъхновен от Кристиано Роналдо, който трябваше да напусне принудително терена още в началото на мача заради грубиянско влизане на Димитри Пайе от Франция. Капитанът на португалците бе изнесен на носилка, откаран в болница, но след това с превързан крак и накуцвайки се завърна на скамейката на тима си и… се превърна в специален асистент на своя селекционер. Надъхваше съотборниците си, даваше им указания, преживяваше всичко. След края на финала героят Едер призна, че именно Кристиано му е казал, че ще вкара решаващия гол. Който е четвърти за него с мечтаната национална фланелка на Португалия. Първият е по време на контролен мач срещу Италия в Женева, а след това още два при разгрома със 7:0 срещу Естония в контрола.

Португалия направи и още нещо уникално. Реално, стана европейски шампион след само една победа в редовното време – с 2:0 срещу Уелс на полуфинала. Преди това прескочи груповата фаза след три равенства (особено зрелищно това срещу Унгария, 3:3), на осминафинал елиминира Хърватия след гол две минути преди края на продълженията, а на четвъртфинал изхвърли Полша след дузпи. За да се стигне до вечерта на 10-и юли на „Стад Дьо Франс“. Когато Фернандо Сантош взе мъдро решение. Треньорът по принцип е привърженик на добре подредената и организирана игра в защита, но 11 минути преди края на редовните 90 минути срещу Франция използва последната си смяна (другите две са принудителни), за да пусне нападател. Просто Сантош разчете динамиката на мача и разбра, че може да се окаже полезен играч, висок 188 см.

Cristiano_Eder

„Беше невероятен момент, но всички се бореха и всички трябва да бъдат похвалени за работата, която свършиха. Още от първия ден, в който започнахме да тренираме, знаехме с каква сила разполагаме. След контузията на Кристиано отборът остана сплотен и не ни липсваше увереност“, коментира след финала щастливият Едер.

Сплотен. Именно това е ключовата дума за успеха на Португалия. През цялото време на това европейско първенство, а и преди това, по време на квалификациите, Португалия бе един сплотен колектив, в който всички си помагат. Веднъж ще е Кристиано Роналдо с поредния си фамозен гол, друг път ще е Руи Патрисио, който с намесите си пред вратата отчайваше на няколко пъти голмайстора на Евро 2016 Антоан Гризман, а накрая бе Едер. Но всички те изпъкваха, защото бяха колектив – на и извън терена. И успяха да си вземат това, което съдбата им отне преди 12 години, когато бяха домакини на европейско първенство и загубиха злощастно финала с Гърция. Защото, както разбрахме, съдбата обича да си прави шеги.

А ние в България можем само да се радваме, че футболистите ни са един от малкото отбори, които са побеждавали Португалия в последните две години. Без значение, че това бе в контролен мач. Може би това е знак, че за да стане някой отбор шампион трябва да играе контрола и проверка с България? Кой знае, съдбата не спира да се шегува.

от

публикувано на: 11/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: