Група Е: Италианското белканто срещу АББА

07/06/2016
Златан Ибрахимович, топ нападателят на Швеция, е голямата звезда в група Е.
Златан Ибрахимович, топ нападателят на Швеция, е голямата звезда в група Е.

Европейското първенство по футбол във Франция започва след броени дни, като този шампионат ще бъде исторически, тъй като в него ще вземат участие 24 отбора.

В Бинар ви представихме вече участниците в предварителна група F, а днес идва ред на тимовете в група Е, които също ще илюстрираме и с типични музикални изпълнения за конкретните държави.

1. Белгия

Белгия е един от скритите фаворити на това европейско. Само на вратарския пост имат състезатели като Тибо Куртоа, който пази на Челси, и Симон Миньоле, който играе за друг английски гранд, Ливърпул. С таланти като Еден Азар, Раджа Наинголан, Кристиан Бентеке и Ромелу Лукаку Белгия може да вгорчи живота на всеки един съперник. В музиката белгийците не са сила, но са печелили веднъж Евровозия през 80-те с незабележима песен на малолетното девойче Сандра Ким. От Белгия идват и някои големи френски шансон изпълнители в миналото, а в по-нови дни свързваме страната с популярните Вайа Кон Диос.

2. Италия

За първи път четирикратните световни шампиони не влизат в сметките на специалистите като фаворити в турнира. Още повече, че дори селекционерът Антонио Конте избра защитна тактика и определи тима си като „аутсайдер“. Иначе за Италия е ясно – калчо, „бела вита“ („хубав живот“, буквален превод) и музика. Това са трите компонента, които описват прекрасно италианците. От музикална гледна точка т.нар. „белканто“ е образец за перфектно изпълнение, но песента, с която ще представим „адзурите“, е Un Estate Italiana на Джана Нанини и Едоардо Бенато. Песен, която бе химн на Световното първенство в Италия през 1990 г. и която за мнозина е най-добрата футболна песен за всички времена…

3. Ирландия

Ирландия винаги се е отличавала като корав, много борбен и сърцат състав на футболното игрище. Водени от 35-годишния си голмайстор на ЕлЕй Галакси Роби Кийн, ирландците ще се борят срещу всички, без значение от предварителните прогнози. А изпълнението, което може най-добре да ги илюстрира – Feet of Flames, е взаимствано от техния фолклор, изпълнено от американския балетист от ирландски произход Майкъл Флатли в мюзикъла Lord of the Dance („Господарят на танца“).

4. Швеция

https://youtu.be/sgwoG7hbwmg

Едни от най-големите класици в шведската музика, прославили скандинавската страна по цял свят, са изпълнителите Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид, по-известни като АББА. И хитът им The Winner Takes It All („Победителят печели всичко“) е перфектната песен, която илюстрира амбициите на Златан Ибрахимович и съотборниците му. За 34-годишния топ нападател това европейско първенство е последна възможност за нещо повече в кариерата му (на победител).

от

публикувано на: 07/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: