Да приемеш грешката си с достойнство

08/03/2016

Maria_Sharapova

Мария Шарапова показа за пореден път, че е голям шампион, но преди всичко голям човек. За съжаление, поводът не е поредната й титла от Големия шлем или атрактивен удар на тенис корта.

Световната новина от 7-и март 2016 г. е, че руската тенисистка е хваната с допинг по време на Откритото първенство на Австралия. Не бързайте обаче да я заклеймявате, защото тук е ключовият момент. За разлика от много други спортисти, Маша си призна за грешката на специално свикана за целта от нея пресконференция.

Преди срещата й с медиите се говореше, че Мария ще обяви нещо важно, но в положителна посока – или че е бременна, или че е решила да прекрати кариерата си (въпреки че само на 28 г. определено й е рано). Но след това дойде новината като гръм от ясно небе. Мария обаче я поднесе със стил.

При това прегрешението й е повече от наивно. Както самата тя признава, през последните 10 години е ползвала лекарство, съдържащо Мелдониум, вещество, което обаче от началото на 2016 г. влиза в забранения списък на Световната антидопингова агенция (WADA). И жертва на новия забранен стимулант става не само Мария, а доста спортистки в Русия, сред които и олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Екатерина Боброва.

Мария Шарапова си призна, че е била информирана за промяната и че е получила имейл с актуализирания списък със забранени медикаменти още преди Коледа, на 22-и декември. „От Международната тенис федерация (ITF) ми пратиха съобщение с новите списъци, но не му обърнах внимание“, призна си Мария по време на пресконференцията. „Вземах това лекарство от 2006 г. заради здравословни проблеми. Често боледувах и имах липса на магнезий в организма вследствие на наследствен диабет. И това лекарство, заедно с няколко други, ми бяха предписани от моя личен лекар. Както и да е, вината е моя, тялото – мое и отговорността – също. Допуснах голяма грешка“, каза още тенисистката.

И това самопризнание я прави още по-голям човек. Човек, който с достойнство приема грешката си, а не се крие зад нея и не се опитва да я заличи. Каквото станало, станало. Няма как да се върне времето назад. Може да се гледа само напред.

Да, сега може би ще има проблеми със спонсорските си договори с големи компании, но Мария даде невероятен пример. Особено като се има предвид, че в днешния спорт доста допинг прегрешения дори не излизат наяве.

Мария рискува да бъде дисквалифицирана за две години, но това, че пое отговорност за постъпката си и големия брой хванати руски спортисти с въпросното вещество от началото на 2016 г. може да повлияят за чувствително намаляване на наказанието. Което Шарапова ще може да обжалва и в Спортния съд в Лозана.

А и щом веществото мелдониум е забранено от 2016 г., то няма логика да се поставят под съмнение успехите на Мария през последните години (сред които титли и от четирите турнира от Големия шлем).

Всеки допуска грешки, включително и големите шампиони. И в способността им да ги приемат се различават големите хора на нашето съвремие. А Мария Шарапова е една от тях. Без никакво съмнение.

от

публикувано на: 08/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: