Всички бързат, за да гледат Григор!

03/07/2014

Wimbledon Championships

Григор Димитров продължава да пише със златни букви името си в историята на българския спорт. При това с абсолютно майсторство, с което отвя миналогодишния победител в най-престижния тенис турнир в света – „Уимбълдън“.

15 000 британци, сред които принц Уилям и съпругата му Кейт, станаха свидетели на загубата на Анди Мъри с 0:3 от Григор Димитров. И освен всичко друго, Гришо ще измести именно шотландеца от Топ 10 в световната ранглиста.

Успехите на Григор са плод на дълги години усилен труд и много жертви. Димитров загатва за потенциала си след като печели юношеското издание на „Уимбълдън“ през 2008 г. Няколко месеца по-късно печели и друг турнир от Големия шлем при подрастващите – US Open.

Горе-долу оттогава започва да се говори за таланта на родения в Хасково българин. Започват и сравненията със световната звезда Роджър Федерер и приликата между двамата. Дори някои веднага му приписват прякора „бейби Федерер“, след като Гришо неведнъж е признавал, че е голям фен на играта на швейцарския ас.

Ако върнем лентата още по-назад, ще видим, че Гришо е избран за Изгряваща звезда през 2006 г., когато печели най-силното състезание при юношите – „Ориндж Боул“ в САЩ.

Досегът на Димитров с ракетата за тенис става още когато е на три години в родния му град. Започва да тренира под ръководството на баща си Димитър Господинов, като заниманията често продължават до късните часове на деня. И след като талантът на Гришо започва да се разкрива по юношеските турнири в България, идва моментът, в който тенисистът трябва да продължи развитието и израстването си.

Подава му ръка и легендата на българския футбол Христо Стоичков, който му помага да се запише в прочутата академия „Санчес-Касал“ в Испания, където започва тренировки под ръководството на Емилио Санчес и Пато Алварес.

В тази школа прекарва година, а през 2008 г. се мести в академията на Патрик Муратоглу в Париж. Там започва да тренира с Петер Лундгрен (бивш треньор и на Федерер, с което сравненията между двамата продължават да се засилват), Питър Макнамара и самия Патрик Муратоглу.

Wimbledon Championships

Въпреки това обаче пробивът в световната ранглиста продължава да не се случва и започват да се появяват немалко критични мнения. Като например, че няма психика, че сравненията с Федерер само пречат и дали изобщо е толкова добър.

И в този труден момент Гришо взима едно от най-правилните си решения – присъединява се към шведската академия Good to Great. Така пробивът в Топ 30 е факт, а за треньор и до днес наема Роджър Рашийд.

Последният призна преди няколко дни какво е поискал от него Григор:

Да стане №1!

Без съмнение зад великолепното представяне на българския тенисист стои и връзката му с многократната шампионка на турнири от Големия шлем Мария Шарапова. Нали казват, че зад всеки успял мъж стои една успяла жена… Двамата неведнъж са показвали, че се подкрепят – както в хубавите моменти, така и в трудните.

Сред трофеите във витрината на Гришо са купите от престижните турнири на АТП в Лондон (на трева), в Букурещ (на клей), в Акапулко и в Стокхолм (на твърда настилка).

Важна роля в израстването му изиграха и титлите от по-ниските категории турнири – от сериите „Фючърс“ и „Чалънджър“ – от 2008 г. до 2011 г. Тези трофеи са 10!

Wimbledon Championships

Без съмнение, предстоят още славни страници с подписа на Григор Димитров. Едно е сигурно – че той вече е №1 по популярност в България, където по принцип в последните години хората трудно се обединяват. Но успехът срещу Анди Мъри бе повод за радост и гордост, подобен на четвъртото място на футболните национали от САЩ през 1994 г. или на успехите на волейболистите ни през последните години.

Днес обаче футболистите са стигнали дъното, а родните представители в А група играят с някакви невзрачни отборчета в квалификациите на евротурнирите. В същото време всеки гледа да свърши по-бързо работа, за да гледа… Григор!

Най-голямата победа на българския тенис

Не е случайно, че в последните години тенисът се превръща в един от най-масово практикуваните спортове. Благодарение на успехите на Гришо и на Цвети Пиронкова при жените, все повече деца искат да им подражават и се записват да тренират тенис.

Най-хубавото е, че измежду мрачните теми за банки, слухове, интриги и гнусотии в политиката едно слънчево момче прославя българския флаг по най-добрия начин. При това с финеса на най-големите в този така благороден спорт.

Wimbledon Championships

И ако в София се чудят на кого да направят паметник на централния булевард „Витоша“ – тема, която за пореден път поражда доста дискусии, то в момента има един сериозен кандидат за това.

Защото Григор го заслужава!

от

публикувано на: 03/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: