Парижки звуци в Първо студио

30/11/2018

IMG_2112

Армел Дюпа ни е познат от гостуванията си в проектите на Георги Корназов. След два дуетни концерта с Петьо Салчев ще го слушаме соло пиано в Първо студио на БНР.  Преди това, в плейлиста ни в спотифай минаваме през други негови колаборации преди излизането на авторските му албуми.

Една от пресечните им точки с Корназов е съвместната работа и на двамата с баща и син Тексие (Анри и Себастиен).

Собственият почерк на фин и същевременно пламенен творец ни завладява още с началното парче на излезлия през 2015 “Upriver”. Ритмичните му фигури ни следват като буйни потоци, разливащи се на моменти сред тучни полета (“La vie d’avant”) , преди отново да пробият клисурите на класическото (“L’eveil de l’ingenu”) в устрема си към морето на съвременната европейска импровизационна музика, наричана също така и джаз.

бн“A Night Walk” е още по-разнообразен като звучности. След програмното и много лично начало за момчетата от неговия набор (1984) и две мускулести пиеси следва лирично „отстъпление“, което ни подсказва възможно развитие в минималистична посока, което няма как да не аплодираме. Вътрешната динамика в “Late Afternoon” е едновременно убедителна и успокояваща.

IMG_2098

Меланхоличното следващо “Soledad” не натежава, въпреки опасенията, които може да ни споходят след първите тактове. Работата с електронните ефекти е особено впечатляваща във финалното (заглавно) парче, а предпоследното “Refuge” показва и отлично акустично перкусионно присъствие (ханг).Прецизната им работа можем да проследим в тийзъра, продуциран от фонда за подкрепа на младите музиканти във Франция:

Ако искате да чуете Армел как свири Петручани – изгледайте го в Бинар Лайв:

Концертът му е част от програмата „Европейски Джаз“ на Музикалната къща на БНР, от която вече излъчихме концерта на Даниеле Кордиско:

 Фотографии от Първо студио на БНР: Владислав Христов

 

от

публикувано на: 30/11/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: