Да спечелиш медал… 5 години по-късно

16/01/2017
Милка Манева дочака справедливостта от Лондон, макар и със закъснение...
Милка Манева дочака справедливостта от Лондон, макар и със закъснение.

Радостна вест за българските щанги!

Звучи невероятно, но е факт, след като през последните години вдигането по тежести у нас бе в тежък нокдаун и дори се стигна до ситуация да има регистрирани три федерации.

Хубавата новина обаче е свързана с медал, при това олимпийски. Може и да са минали почти пет години от Игрите в Лондон, но Милка Манева ще получи бронз в категория до 63 кг.

Причината се крие в нови разкрития на спортисти с допинг от олимпиадите в Пекин през 2008 г. и в Лондон’12. Сред уличените е състезателката от Турция Сибел Шимшек, която в английската столица завърши с едно място пред Манева.

По-добре късно, отколкото никога, ще кажат някои. Справедливостта възтържествува, макар и със закъснение. Новината обаче звучи и леко абсурдно и поставя доста въпроси около работата на съответните институции. Не трябва ли антидопинговите агенции да работят по-бързо и ефективно, така че да откриват нарушителите и да ги санкционират своевременно?

Ясно е, че покрай случая с Русия и официалните искания страната да бъде извадена от световния спорт заради системна употреба на допинг Международната антидопингова агенция се активизира. Стигнаха дотам, че поискаха и анулиране на всички рекорди в леката атлетика, сред които и ненадминатото постижение на Стефка Костадинова в скока на височина.

По тази логика да вземат да анулират всички резултати в световния спорт и да се зачеркне историята, само и само да се започне начисто. Всичко това щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Нека има борба против допинга, но да не се посяга на историята. Защото от историята можем само да се поучим, за да не допускаме същите грешки за в бъдеще.

А, и да ни е честит олимпийския медал, макар със закъснение..

от

публикувано на: 16/01/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: