Леден душ за благотворителност

21/08/2014

Myanmar Thinggyan water festival

Да те залеят с кофа ледена вода – това е най-новият хит, който се върти из социалните мрежи. Редица световни звезди от шоу бизнеса, спорта и политиката се включиха в инициативата, която има благотворителен характер.

Идеята е да се съберат средства за борбата срещу коварната болест Амиотрофична латерална склероза, наричана просто АЛС или болест на Лу Гериг. АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони в мозъка, която води до парализа и често до фатален край.

Какво общо обаче има благотворителността със заливането с кофа ледена вода? Който е предизвикан да бъде полят, има правото да избере – или да се подложи на изпитанието, или да дари 100 долара, за да избегне студения душ. Условието е, че всичко се записва с камера и се разпространява в Интернет чрез социалните мрежи. След това на свой ред този, който се е подложил на леденото изкъпване, има право да номинира други, които да се подложат на същото изпитание в рамките на 24 часа.

Разбира се, световните звезди, които се включват в инициативата, даряват пари дори да са избрали да бъдат залети с кофата ледена вода. Организацията, която органзира това мероприятие, вече е събрала почти 23 милиона долара, като прогнозите са печалбите да се увеличават все повече.

Приходите идват и от заинтересовани хора, които просто са изгледали стотиците поливания в Интернет и са решили да допринесат към благотворителната кауза, изпращайки SMS или са направили дарение по банков път.

Организацията черпи вдъхновение от играта „Предизвикателство със студена вода“, която се заражда в северните части на САЩ през зимата на 2013-2014 г. Първоначално целта също е да се събират дарения за борбата срещу различни видове ракови заболявания.

Интересното е, че президентът на САЩ Барак Обама бе номиниран от баскетболната звезда Леброн Джеймс. Държавният глава на Америка отказа да бъде полят, но направи своето дарение. Бившият президент Джордж Буш пък отправи предизвикателството към колегата си Бил Клинтън.

Ледените душове са много популярни в тениса, футбола и баскетбола, като най-добрият български тенисист Григор Димитров също бе залят с ледена вода. Веднага след това Гришо отправи предизвикателство към своята приятелка Мария Шарапова.

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков също бе предизвикан от национала Павел Маринов. Въпрос на време е да видим дали и 203-сантиметровият бивш играч от НБА ще бъде изкъпан…

Лято е, горещо е, и ако не издържате повече, а не можете да отидете на море или да се измъкнете от града, то можете и вие да се залеете с ледена вода. Поне ще сте в крак с модата…

от

публикувано на: 21/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: