Мелдониум – лекарството за супер-войници

10/03/2016

meldonium_formula_chimica

Химическата формула на Мелдониума. 

Мелдониум е лекарството, което от 1 януари 2016 г. е в забранения списък на Световната антидопингова организация (УАДА) и заради което изгоряха редица руски спортисти, сред които тенисистката Мария Шарапова.

Произведено е в Литва като лекарство срещу сърдечни пристъпи и мускулни травми, като в САЩ и Европа не е одобрено от властите. След научни изследвания, които доказват, че препаратът подобрява представянето на спортистите, които са го ползвали, от УАДА решават да го включат в забранения списък, за да разсеят всички съмнения.

Карло Гандолго, професор в Института по неврология към Университета в Генуа, разяснява пред италианския в-к „Република“: „Единствените научни данни за мелдониума са от експерименти, направени върху плъхове, но няма никакви тестове върху хора. И затова компетентните органи в Европейския съюз не са го оторизирали“. Професорът добавя: „Препаратът въздейства на метаболизма на карнитина – протеин, който се съдържа в месото, увеличавайки силата и мускулната издръжливост“.

Официалният мотив, с който от УАДА включват веществото в забранения списък с медикаменти е: „Помага да се подобри издръжливостта, ускорява времето на възстановяване, активизира реакцията на централната нервна система и помага за преодоляването на стресови ситуации“. Всичко това става ясно след проучване през 2015 г. Tези ефекти на мелдониума водят до по-висока издръжливост при натоварванията на организма, което става възможно благодарение на намаляването на млечната киселина и карбамида в кръвта. Или с две думи, за инспекторите в УАДА мелдониумът е допинг. Освен това служи за „прикриване“ на т.нар. ЕПО (кръвен допинг), който е доста използван в колоезденето. Това е така, защото въпросният мелдониум успява да намали количеството хемоглобин в кръвта, подобрявайки циркулацията.

Създателят на мелдониума Ивар Калнинш коментира пред агенция ТАСС: „УАДА не дава доказателства, а взима само решения. Мисля, че това е целенасочен ход срещу състезателите от източния блок. От УАДА нямат никакво научно доказателство, че мелдониумът е допинг“.

meldonium

Американският „Уошингтън Поуст“ обаче припомня едно интервю, което Калнинш дава за литовския всекидневник „Диена“ през 2009 г.: „Мелдониумът е създаден още по времето на СССР, за да се изследват реакциите по време на психологически и физически стрес. И работата продължила, докато се намери медикамент, който да подобрява активността на организма. В началото е произвеждан в малки количества от руски лаборатории, но съвсем скоро става неразделна част от диетата на всеки войник. Даван е на пилоти и на моряци, както и на войниците, взели участие във войната в Афганистан“.

От страна на „Гридеск“, фармацевтичната компания-производител, уточняват, че нормално приемане на лекарството е между 4 и 6 седмици, а не 10 години, както Мария Шарапова обясни, че го е ползвала. И това оправдание на бившата №1 изглежда слабо, защото мелдониумът е подпомагал оросяването на кръвта, а с това и издръжливостта, в резултат на което доста спортисти от различни дисциплини са хванати с положителна допинг проба. От фармацевтичната компания уточняват, че приемането на медикамента след период 4-6 седмици може да бъде повторено най-много 2-3 пъти в годината.

от

публикувано на: 10/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: