Хванаха и спортист №1 у нас с допинг – мелдониум

28/03/2016

Gabriela_Petrova

Най-добрият спортист на България за 2015 г. Габриела Петрова е поредната жертва на веществото мелдониум, което от 1 януари 2016 г. е в забранения списък на Световната антидопингова агенция (WADA). Именно по тази причина състезателката в дисциплината троен скок отсъстваше от Световното първенство в зала, което се проведе в Портланд, САЩ.

Положителната си допинг проба 23-годишната Петрова дава през тази година, като тя се отказва от разглеждане на т.нар. Б-проба (втора), защото иска пълно оневиняване по случая, тъй като твърди, че е използвала въпросното вещество до септември миналата година (а тогава то все още не е било в забранения списък на WADA).

Жертва на мелдониума станаха много руски спортисти, сред които и супер звездата на тениса Мария Шарапова.

Милдронатът – препаратът, който съдържа въпросното вещество – е медикамент, който в Русия лекарите изписват на пациентите за справяне с грип. От медицинска гледна точка лекарството е много ефикасно, но реално не може да подобри много представянето на атлетите, така че да ги направи извънземни на спортните терени.

Оптимистичното (ако изобщо може да има нещо оптимистично) в случая на най-добрата българска спортистка за последната година е, че е част от вълната уличени спортисти (над 100 от януари насам). И както наказанията на Мария Шарапова и на представителите в други дисциплини се очаква да бъдат минимални (говори се за 4 месеца), то можем да се надяваме, че и Габи ще бъде „пощадена“. Още повече, че върху нея ще паднат най-големите очаквания на България за добро представяне на Олимпийските игри в Рио през лятото. А ако страната ни я загуби за Игрите в Бразилия, това ще е наистина тежък удар по българския спорт. От който нямаме никаква нужда в момента.

от

публикувано на: 28/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: