10 полезни правила за родителите на спортуващите деца

15/09/2014

Deca_sport

Много често по детски турнири в различни спортни дисциплини (дали индивидуални или отборни, няма значение) родителите се превръщат в отрицателни герои, защото крещят, викат, обиждат съдиите, съперниците и треньорите. Не липсват случаи, в които налитат на бой и търсят саморазправа, защото „са видели някаква конспирация“ срещу труда на детето им.

Затова ви предлагаме десет прости правила, които са много полезни за „амбициозните“ родители и децата им. Все пак професионалният спорт е само върхът на пирамидата. Спортът не е само за звезди като Кристиано Роналдо, Леброн Джеймс, Мария Шарапова или Майкъл Фелпс.

Спортът възпитава и помага за добрия външен вид.

1. Не налагайте личните ви амбиции на детето си.

Не забравяйте, че всяко дете напредва и се подобрява според строго индивидуалното си израстване. Така че не сравнявайте напредъка на детето ви спрямо неговите връстници.

2. Бъдете опора на детето си.

Има само един въпрос, който трябва да му зададете след края на тренировка: „Весело ли беше днес?“. Защото, ако не се забавлява, няма да бъде мотивирано да продължи да спортува.

3. Не се опитвайте да замествате треньора му.

Единствената задача пред родителя е да подкрепя детето си. Казвайте му колко сте горди с представянето му и оставете техническата част на треньорите.

4. Казвайте само положителни неща по време на мачовете или индивидуалните прояви на младия атлет.

Думите трябва да са окуражителни, а не критика към действията му или към тези на треньора. Все пак и двамата са наясно, ако са допуснали грешка и знаят как да реагират.

5. Зачитайте и уважавайте страховете на детето си.

Първият официален мач може да представлява стресова ситуация за него и е нормално да изпитва страх. Не му крещете и не подценявайте чувствата му. А и не на последно място, голяма част от неговите страхове са тези, които вие сте му предали.

6. Не критикувайте придружаващите лица.

Ако не сте заинтересувани или нямате време да помагате на техническите лица или на треньорския екип, не обсъждайте доброволците, които помагат.

7. Уважавайте треньора на сина/дъщеря си.

Връзката между треньора и състезателя е много специална и допринася за успеха и за забавлението, което ще изпита детето от практикуването на спорт. Така че не критикувайте треньора, защото може да се обиди.

8. Бъдете коректен и подкрепяйте целия отбор.

Не е интелигентно постоянно да местите детето си от отбор в отбор или от школа в школа. Всеки отбор или център си има своите проблеми, дори тези, в които израстват бъдещите шампиони.

9. Детето ви не отива да тренира и да спортува, за да печели непременно.

Шампионите стават онези, които умеят да се концентрират предимно върху начина на тренировка, отколкото върху резултатите.

10. Не очаквайте, че детето ви ще стане олимпийски шампион!

Замислете се колко спортисти има в дадена дисциплина в цялата държава и за колко места се борят по време на един олимпийски цикъл от четири години. И вероятността точно вашето дете да бъде сред бъдещите олимпийски надежди е равна на 0,00 %. Спортуването е нещо много повече от това да участваш на Олимпийски игри, то помага за възпитанието на честен и добър човек, точно това, в което искаме да се превърнат нашите деца.

Така че трябва да сте доволни само поради факта, че детето проявява интерес към спорта.

от

публикувано на: 15/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: