Стара хартия за нова книга

03/10/2018

Snimka 4

Шест български града бяха домакини на шестото издание на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. През тази година общините Бургас, Хасково, София, Русе, Плевен и Пловдив посрещнаха кампанията. Тя дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците.

Условията за участие са съвсем прости – всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получава нова детска книга по избор. Срещнахме се със Сиана Колибарова от Книжен център „Гринуич“, координатор на кампанията, за да ни разкаже повече за тазгодишното издание.

Snimka 13_Siana Kolibarova

„Стара хартия за нова книга“ се провежда за 6-ти пореден път. Как се разви инициативата през годините?

Началото на инициативата е поставено през 2013 г. в София, а оттогава до днес вече е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Русе и Плевен. С всяка следваща година забелязваме как интересът към кампанията се увеличава и рекордният брой малки участници тази година доказва това – общо 11 290 деца от шест български града събраха 62,5 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 828 дървета. В замяна малките екоактивисти получиха 12 870 нови книги.

Нашият стремеж е именно това – да мотивираме децата да се грижат за природата и да обичат четенето и книгите. И да им покажем, че това може да се случи, докато се забавляват. Затова във всички градове, които посещаваме, организираме и забавна програма с театър, песни, танци и тематични предизвикателства с награди. А нашата награда са радостта и безбройните усмивки, които предизвиква този ден у децата.

Надяваме се, че за всички тях и за техните родители тази кауза се е превърнала в една добра традиция, в истински празник, който, както ние, организаторите от Книжен център „Гринуич“ и „Екопак България“, така и те, очакват с нетърпение всеки септември.

Snimka 7

Кои са новостите в тазгодишната кампания?

Стараем се непрекъснато да обогатяваме активностите по време на програмата на кампанията в отделните градове, така че все повече деца да имат възможност да се включат. Всяка година инициативата протича под избрана литературна тематика, вдъхновена от популярно детско заглавие. Затова този път поканихме децата в „дрешника“ на приказния свят на Нарния. Много от предизвикателствата и игрите по време на кампанията бяха свързани именно с героите от поредицата.

Тази година специално за инициативата публикувахме и ново издание – „Грийн тийн“, което беше подарък за децата, донесли допълнителни 5 килограма хартия за рециклиране. Книгата „подсказва“ на децата, че имат силата да помогнат на природата и им предлага полезни съвети за това – няколко лесни стъпки, които могат да се следват ежедневно, за да направят града си по-добро място за живеене. С „Грийн тийн“ се опитахме да стимулираме не само най-малките, но и тийнейджърите, за да се включат в каузата. И вярвам, че това се случи.

В последното издание на кампанията още една община беше неин домакин – Плевен. Градът отбеляза силен дебют с 1250 малки участници, 7,2 тона предадена хартия за рециклиране, 94 спасени дървета и 1470 нови книги. Много сме щастливи, че българските издателства откликват на целите на каузата и предоставят на децата разнообразен избор.

Snimka 9

Основните начини за привличане на детския интерес към една такава инициатива?

За да мотивираме децата да се включат в кампанията, търсим правилния посредник, пътя към тях. От една страна, това са родителите – ние запалваме искрата, но те трябва поддържат огъня. Хубава метафора, когато говорим за книги.

От друга страна, наши безценни партньори са регионалните библиотеки. Те са тези, които познават децата, които ги съветват и могат да ги мотивират да четат и да участват. Отличен пример за това е Русе, където в лицето на директора Теодора Евтимова и на целия невероятен екип на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ срещаме силна подкрепа. Те са истински супергерои!

Разбира се, по време на събитията прилагаме малки „трикове“, с които се опитваме да покажем на децата, че да се грижиш за природата и да четеш е не само полезно, но и забавно занимание. Ето защо организираме тематични викторини, игри с награди и конкурси. Пример за това са фотоконкурсът „Стани фотограф на „Стара хартия за нова книга“, работилницата за значки на нашите приятели от Фондация „Светът на Мария“ и фотобудката, осигурени за събитието в София тази година.

Snimka 11

До каква степен е важен родителският пример? Как работите с родителите?

Може би най-важният елемент в кампанията е работата с родителите. Те са ключът. Родителите са тези, които с личния си пример трябва да покажат или по-скоро да докажат на децата си, че да живееш в чист град и свят има своята цена.

Четящи ли са българските деца? Какви книги е насочено вниманието им?

Не бих се ангажирала да правя генерални обобщения, но ми се иска да вярвам, че всички деца са като тези, които срещаме по време на кампанията – будни, умни, търпеливо чакащи своя ред да получат нова книжка. Това е най-големият ни стимул. Вярваме, че четенето ни прави по-добри и отговорни – към природата, към града ни, към нашите близки, към нас самите.

Книгите, които избират децата, обикновено отговарят на възрастта им. Очаквано, тази година най-предпочитани бяха заглавията от поредицата „Хрониките на Нарния“, тъй като това беше литературният символ на кампанията.

Snimka 10

Една от целите ви е децата да се научат да полагат грижи за природата и за града си. Информирани ли са децата за пътя на една книга? В каква посока са насочени усилията ви по отношение на опазване на околната среда?

Смисълът на цялата кампания е да мотивираме децата да пазят околната среда, като събират разделно отпадъците. Стремим се да им покажем връзката между грижата за природата и четенето – хартията, която предават, се рециклирана и така те не само спасяват десетки дървета от изсичане, но и помагат за изработката на много нови книжки. Същите, които те имат възможността да си изберат при нас.

Кампанията премина с голям интерес в София, как се прие тя в по-малките населени места?

Събитието в София през 2018 г. наистина беше повече от успешно – 2700 деца участваха и събраха за рециклиране 15,5 тона хартия. В останалите градове, домакини на тазгодишната кампания – Бургас, Хасково, Русе, Плевен и Пловдив – интересът също беше огромен. Децата и родителите чакат с нетърпение да отидем и час преди началото на събитието се подреждат на опашка пред пунктовете за предаване на хартия.

След всяко събитие получаваме десетки мили съобщения на фейсбук страницата ни, в които хората ни благодарят, изпращат снимки и споделят колко важна е каузата за тях и за града им. Истината е, че ние сме благодарни на всички тези родители, които правят избора да участват в „Стара хартия за нова книга“ и така посочват на децата си пътя към едно по-добро бъдеще.

Snimka 8

Фотографии: личен архив

 

 

от

публикувано на: 03/10/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: