Да си посадим гора

09/07/2019

Хората имат различни мечти. Никола Рахнев си мечтае да види страната ни по-зелена, а сънародниците ни с по-добро отношение към природата. Никола събира около себе си ентусиасти, които имат същото светоусещане като неговото и не се страхуват да посветят свободното си време на доброволчески мисии.

 

Всеки има различна професия, но дойде ли уикендът целта е една – да се разсадят подготвените дръвчета, така дръвче по дръвче средата около нас става по-приемлива за живеене. И както твърди Антоан дьо Сент Екзюпери: „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му!”, така и доброволците, водени от Никола, не спират да печелят нови и нови приятели за тази благородна кауза.

Как оценяваш кампанията по разсаждане на дръвчета през изминалата пролет?

 

 

Изключителна и вдъхновяваща! Тази пролет направихме чудо като засадихме 224 805 дръвчета в България, без големи пари, фондове, дарения – с малко средства, хиляди доброволци и много сърце. Част от дръвчетата засадихме директно в масови доброволчески акции, други дарихме на училища детски градини, кметства, читалища, манастири, които те засадиха самостоятелно и/или с доброволци.

 

112 общини и стотици населени места взеха участие в нашата инициатива, засаждайки десетки хиляди дръвчета. В един ден подарихме 7000 дръвчета, в София, пред Александър Невски, най-хубавата опашка – хора чакаха да създадат живот. А в кампанията ни в подкрепа на пчелите и пчеларите хиляди пчелари получиха и засадиха десетки хиляди медоносни фиданки. Беше много, много интензивно натоварване, само си го представете 224 805 фиданки, хиляди километри в цялата страна, хиляди разговори, десетки дни опаковане, камиони с пратки, но съм щастлив и благодарен, че мога да допринеса за света, в който живеем, за да е по-зелен, по-красив и по-добър.

Проблемът с измирането на пчелите е голям. Защо е важно да ги опазим?

 

 

Живеем във времена, когато много видове са застрашени от изчезване. Всеки от тях следва да бъде опазен, всеки е важен, но пчелите са един от най-важните. Айнщайн е казал, че „Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само четири години“. Пчелите опрашват растенията и буквално създават храната, която ядем, ето защо са изключително важни.

 

В България освен всичко са и поминък на много хора, които последните години са притиснати от пестицидите и химиите на „модерното“ земеделие, от монокултурите, които не дават дълготрайна и разнообразна храна за пчелите, от болестите по пчелите, а и от прекупвачи с твърде ниски цени на меда и продуктите. И някак много естествено е да помогнем на пчелите и пчеларите като засадим стотици хиляди цъфтящи дървета в цялата страна. Това бе една от най-смислените кампании, която сме правили. Какво по-хубаво от това да има повече здрави пчели, повече мед, повече естествено опрашване, повече здраве и изобилие за всички нас.

 

Имахте акция по залесяването на манастира Благовещение с. Коприловци, Кюстендилко. Бихте ли помогнали и на други български манастири?

 

 

Осъществихме 3 акции тази пролет – засаждахме дървета, помагахме за почистването на запустял терен и садихме зеленчуци, а преди няколко дни брахме и череши. И трите събития бяха чудесни, монасите и послушниците там са топли, мъдри, благи, гостоприемни. Те буквално строят вяра с труда си. Отглеждат стотици декари биологично земеделие, чистата продукция продават и с парите дострояват манастира.

 

Имахме и още 2 манастира, които пък получиха медоносни дръвчета. Нашата инициатива помага на всички добри и трудолюбиви хора в България без оглед на вяра и принадлежност. Разбира се че бихме помогнали на всеки манастир. За есента планираме засаждания в още няколко.

София ще има нов парк, как се стигна до идеята за изграждането му? Какво още предстои, за да бъде завършен?

 

 

Бяхме поканени от ректора на ВСУ „Любен Каравелов“, което се намира на ул. Суходолска, между най-големите като население столични квартали, да дадем началото на един много смислен проект. А именно реконструкция и доизграждане на паркова част, няколко декара в двора на строителния университет, която да е свободно достъпна за жителите и гостите на София.

 

В рамките на един ден с над 300 души, машини, инструменти и механизация, изчистихме огромни количества отпадъци, прерасла растителност и засадихме първите няколко дървета. Мястото просветна, но има още много работа. И към момента там текат дейности, които са съвместни – от наемател на спортни терени в двора и финансирани от МОН. По план до есента следва да са почти готови.

 

Ние ще се включим отново през септември-октомври и там ще засадим 500 дръвчета, ще боядисаме оградите, ще помогнем за парковата инфраструктура и мебел. Вярвам че ще се получи чудесно. Мога да го гарантирам за дейностите на нашите доброволци, защото го правим със сърце.

 

 

Лятото тече с пълна сила, какви грижи е нужно да бъдат полагани за новозасадените дръвчета?

 

 

Поливайте, поливайте, поливайте. Уверете се, че са обозначени и обезопасени с колчета или по друг подходящ начин, защото лятото често се коси и много дръвчета, особено малките, падат в жертва.

 

Можете да помогнете повече ако ги освободите и от тревата близо до тях чрез плевене или окопаване, а ако знаете как можете и да ги мулчирате, за да запазите влагата и живота в почвата.

Новите инициативи, които предвиждаш за есента?

 

 

Ще започнем на 14-ти септември. Ще подарим поне още 50 000 медоносни дръвчета на пчелари, защото вече сме ги обещали. Ще направим и нещо с училища и детски градини, защото там расте нашето бъдеще.

 

Подготвяме и няколко много смислени кампании, които все още не мога да обявя. Ще действаме интензивно. Имаме само 3 сезона, в които да достигнем 1 милион засадени дървета – цел, която изглеждаше невъзможна, но сега след 622 000 засадени и десетки хиляди сърца, подкрепящи тази чиста мечта, е само въпрос на време! Следете ни във Фейсбук на Гората.бг – 100 000 садим гора и на www.gorata.bg

от

публикувано на: 09/07/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: