Зелени доброволци в действие

24/04/2019

Когато се разхождаме в някоя хубава гора, замисляме ли се всъщност, колко много грижа има нужда тя, за да оцелява. Често приемаме природата като даденост и като ресурс, от който сме свикнали единствено да се облагодетелстваме. Факт е, че ако не полагаме усилия за възстановяване на природните ресурси, съвсем скоро те ще бъдат изчерпани.

 

Годишно над 1 млн. куб. м. промишлена дървесина се добива незаконно. Залесителните акции са един от начините да се поддържа балансът в горския фонд. В това отношение доброволците оказват незаменима помощ. Калин Христов е част от екипа на Green Team Bulgaria.

 

На профила си във фейсбук е оставил следното послание: „Освен от уважение и любов, планината не се нуждае от нищо друго, което носите със себе си“. Това е напълно достатъчно за да разберем, какъв човек е Калин. За благородните начинания, с които се е захванал, ще ни сподели самият той.

Какво те мотивира да станеш един от инициаторите на проекта „1 Милион засадени дръвчета от доброволци“? Възможно ли е това да се осъществи на практика?

 

Уважавам и много силно обичам природата и дърветата. Учих „Горско стопанство“, за да опозная всичко за тях. Завърших семестриално, но така и не започнах работа в тази насока. През 2007 г. малка група ентусиасти, започнахме да обсъждаме различни идеи, с какво може да помогнем на Планетата. През 2009 г. започнахме инициативата за засаждане на 1 милион дървета от доброволци, без спонсори, политика и платен ПР.

 

Възможно ли е това да се осъществи на практика? Да! категорично е възможно, но за нас е важно да играем честно. Не отбелязваме засадена фиданка, ако тя наистина не е засадена. Не включваме в засадените бройки подарени фиданки или просто количества фиданки, преминаващи в ръцете на някой желаещ. Досега сме засадили около 80000.

 

Кое е най-важното, което трябва да знае всеки, преди да засади едно дръвче?

 

Най-важното е да се направи по правилата. А те са важна част от успеха на всяко засадено дърво. Ще споделя само първите 3 най-важни:

 

– Корените не трябва да стоят на слънце и да се изсушават. Препоръчително е използването на влагозадържащ агент, който играе роля на защита.

 

– При засаждане, не трябва да се подгъва коренът, защото бъдещото дръвче, ще живее само няколко години. При нужда се подрязва корена, но това е в краен случай.

 

– Най-честа грешка е корените да остават незаровени, особено при широколистните, на които кореновата шийка трябва да е под земята, но често е над.

 

Какви хора идват на разсажданията на дръвчета? Колко дръвчета засадихте на последната акция?

 

 

Нашите акции винаги се пускат в интернет пространството и хората, които идват са съвсем различни. Буквално се присъединяват от съвсем малки деца до възрастни пенсионери. Като масовата група са млади и позитивни хора. На последната акция засадихме точно 900 фиданки от Дъб Цер, като всяко едно дръвче беше проверено, полято и маркирано.

 

Има ли интерес от страна на децата към инициативата?

 

 

Имаме заклети фенове, деца от 7 до 14 години, които ми пишат или директно обаждат, за да питат подробности и датите на залесяванията. Някой от тези деца знаят всички изисквания за засаждането и дори коригират възрастните.

 

Познават ли младите хора природата или все повече се отделят от нея?

 

 

Този въпрос е хубав, но за съжаление отговорът не е толкова добър. Основната маса от младите не се интересуват толкова много от природата. Дигиталната ера направи милиони участници да отглеждат патици, прасета, дървета и кокошки чрез телефона си, но това си остава илюзорна игра за умовете. Добрата новина е, че има будни и съзнателни хора, които не само посещават природните забележителности и планини, но и активно се интересуват и взимат участие в почиствания, залесявания и друг род зелени инициативи.

 

Предстоят няколко акции наречени „Отглеждане на гора“. Как накратко се отглежда една гора?

 

Зеленият Отбор не само засажда фиданките, но и работи по тяхното отглеждане. Без тези усилия малките фиданки се задушават и умират под напора на агресивната тревна растителност. Самото отглеждане включва: внимателно премахване на тревния чим около фиданките и поливане, за да се адаптират по-добре в новите си местообитания.

 

През май ще бъде проведен традиционният „Фестивал на семената“. Каква е негова цел и към кого е насочен?

 

 

Поне за сега, това е единственият независим фестивал в страната, който има за цел да събере и съхрани всички устойчиви и изчезващи сортове зеленчуци и плодове. Тази година ще го направим за 7-ми път. Всеки може да дойде и да си вземе безплатни семена от стари сортове зеленчуци (домати, чушки, тикви, краставици, подправки и мн.др.)

 

Този фестивал е насочен към хората, които имат малка или средно голяма градинка и искат да си отглеждат качествени и вкусни зеленчуци. Някои от нещата, които предлагаме са уникални и не могат да се видят никъде другаде. Всичко това е винаги безплатно и се прави от доброволци, с които мечтаем да създадем най-голямата Независима Банка за семена в региона.

 

 

от

публикувано на: 24/04/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: