6 храни, които повдигат настроението и свалят килограми

02/01/2015

Един от най-големите проблеми със свалянето на килограми е, че обикновено това е свързано с летаргия и понижено настроение. Просто не се чувствате достатъчно щастливи. Поне докато резултатът не стане очевиден.

Лиза Янг, професор по хранене от Университета на Ню Йорк, препоръчва засилена консумация на 6 храни, които едновременно помагат за регулиране на теглото и за повишаване на настроението.

 

omidmhK

Сьомга

Тази риба на практика може да замести консумацията ви от червено месо, а същевременно изобилието на Омега -3 мастни киселини в нея съдейства за доброто състояние на духа. Хапвайте три пъти седмично, съветва проф. Янг.

 

mHak83M

 

Спанак

Този зелен зеленчук е богат на магнезий, а когато организмът ви изпитва дефицит на магнезий, се чувствате подтиснати, уморени и гневни. Спанакът съдържа още солидни дози от витамините А, В и С, както и желязо, които ви дават енергия. А най-хубавото е, че според учените спанакът потиска желанието за похапване на сладко и на твърде солени вредни храни.

 

800px-Bulgarian_yogurt

 

Кисело мляко

Протеините, които се съдържат в киселото мляко, помагат за образуването на допамин в мозъка и така повдигат настроението. Същевременно, киселото мляко помага да се избавите от тлъстините около талията, които са особено вредни за сърцето.

 

dKKakr

 

 

Чери домати

Те са богати на фитонутриента ликопен, който ги прави червени на цвят и който е изключително силен антиоксидант и понижава нивото на холестерол в кръвта. Той е мастноразтворим и затова е добре да консумираме доматите със зехтин, например.

 

mwLA4CK

 

Риба тон

Също както сьомгата, рибата тон е богата на Омега-3 мастни киселини, които помагат за образуването на серотонин – хормона на щастието. От друга страна, тази риба е изключително диетична.

 

mpycjZe

 

Боровинки

„Виновник“ за наситения цвят на боровинките е пигмент, наречен антоцианин, който е истински кран за настроението. Още по-хубаво – всички горски плодове са богати на фибри и вода, поради което бързо и за дълго засищат.

от

публикувано на: 02/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: