В китайския език няма дума за „калория“

05/03/2015

chinese food 2

Истинската китайска храна е здравословна и засищаща, бори се с болестите и удължава живота, казва Лорейн Клисолд, автор на книгата „Защо китайците не броят калории“. Тя твърди, че с китайско меню никога няма да имате излишни килограми. Случаите на затлъстяване сред китайците се дължат на навлизането на пълната със захари и твърде обработена западна храна.

Ето някои тайни на китайската диета.

Не бройте калориите

В китайския език няма дума за „калории“. Проучване установи, че те поглъщат 30 % повече калории от американците и не тренират повече от тях. В менюто им обаче няма празни калории от пълни със захар и без полезни хранителни вещества храни. Според последните проучвания нискомаслените диети и тези с контролирано количество на калориите са по-малко ефективни от режимите с нисък гликемичен индекс – какъвто е традиционният китайски начин на хранене.

Например, има 1 калория в диетичната кока-кола и 340 калории в авокадото. Но кока-колата не ви дава нищо, докато плодът доставя мононенаситени мазнини и Омега-6, които усилват метаболизма.

Зеленчуците като ястия

Китайците приемат зеленчуците като отделни ястия със собствена важност, а не просто като гарнитура към месото и рибата. Ползите от зеленчуците отдавна са доказани. Въпреки че няма особено много сложни въглехидрати в тях, те трябва да бъдат разглеждани като основна храна. Ако ядете предимно зеленчуци и протеини, то няма как да надебелеете. Поне половината от храната в чинията на китаеца е зеленчукова.

Яжте, докато се нахраните

Китайците ядат, докато се нахранят и после спират. Западняците често имат чревоугоднически подход към храната, който е свързан и с чувство на вина и неравномерно ядене – ограничения през седмицата и „освинване“ през уикенда. Или пък пропускат обяда, за да си оставят „място“ за торта.

Китайците ядат три пъти дневно балансирана храна – богати на влакна зеленчуци и балансирано количество протеини и въглехидрати. И им е лесно да се нахранят с по-малки количества, оказва се. Когато се храниш с комбинация от захари, рафинирани въглехидрати и богати на мазнини ястия, поглъщаш храна за по-малко време. А на мозъка му е нужно известно време преди да разпознае хормона, който му казва, че си се нахранил.

Яжте течна храна

Супа или течни ястия присъстват във всяко хранене на китайците. Западняците ядат изключително суха храна, а диетолозите ги съветват да компенсират с пиенето на повече вода. Китайците никога не пият вода, докато се хранят.

Често жаждата се бърка с глад. Понякога пиенето на вода засища. Засищат и супите – добре е да започвате храненето си със супа и така със сигурност ще погълнете по-малко калории след това.

Ин и ян

Добрата китайска храна балансира ин (течни и влажни) и ян (сухи и хрупкави) съставки. Ин-храните охлаждат тялото, докато ян – месо, ястия с подправки, вино и кафе, го загряват. Китайците сервират много ястия на масата в големи чинии и всеки си слага от всичко, осигурявайки си равновесие между ин и ян.

Западните диетолози твърдят, че по много причини в менюто ни трябва да присъстват заедно сложни въглехидрати, протеини и зърнени храни. Комбинацията от протеини (ян) и въглехидрати (ин) помага за стабилизирането на кръвната захар.

Суровоядство? Не е задължително

Китайците не ядат сурова салата. И въпреки че в суровата храна има по-голяма концентрация на витамини, отколкото в готвената, леката обработка всъщност помага на тялото по-лесно да усвои хранителните вещества. Стомахът не е в състояние да преработи твърде много сурова храна – това може да доведе до подуване и покачване на теглото.

Храната като лекарство

Китайската медицина предписва различни храни за профилактика и лечение: чили за храносмилането и срещу настинка, чесън за противодействие на токсините. Целта е всички органи да работят както трябва и да позволят на енергията – чи, да циркулира плавно в тялото. Преди 2000 години Хипократ е казал: „Нека храната бъде вашето лекарство“. Но май сме го забравили.

Пийте зелен чай

Зеленият чай елиминира токсините, подпомага храносмилането и намалява глада. Учените също така са открили, че се бори със свободните радикали, които могат да причинят рак и сърдечни заболявания.

Възстановяващи упражнения

Опитайте да правите редовно леки упражнения като Тай Чи. Фитнесът с много натоварвания може и да гори мазнините, но е стрес за тялото. Леката тренировка след хранене помага на метаболизма и контролира апетита. Доказано е, че Тай Чи повишават жизнената енергия, която усилва имунната система, дават усещане за баланс и спокойствие.

от

публикувано на: 05/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: