Диета за цялата година

16/03/2015

soup-570922_640

Започнете отсега витаминната атака срещу пролетната умора

Без да влагаме особени усилия, променяме ежедневното си меню в зависимост от годишните времена. И това е напълно естествено: през зимата не е толкова лесно да имаме винаги пресни плодове и зеленчуци на масата и затова хапваме повече месо – и бездруго тогава се нуждаем от повече гориво. През лятото пък е немислимо да наблягаме на горещите супи и пикантните салати. Така чисто интуитивно постигаме някои основни правила на здравословното хранене през различните сезони.

Зима

Древнотибетската медицина съветва от средата на ноември до средата на март в хранителния режим да преобладават топлите, питателни и по-богати на мазнини храни и напитки.

Зимата е времето на сезонната активност на бъбреците. В този период прочистването и лечението на отделителната система е най-ефективно. Тези, които страдат от слаби бъбреци, трябва особено стриктно да ги поддържат със съответните терапевтични процедури.

Студените зимни месеци са неблагоприятни за задстомашната жлеза и сърцето. В периода ноември – декември трябва да пазите стомаха от претоварване. Освен назначената схема на лечение страдащите от сърдечносъдови заболявания задължително трябва да подкрепят работата на сърцето през януари и февруари с профилактични рецепти от фитотерапията. Подходяща за този период например е настойката от глог, която трябва да се приема 3 пъти дневно по 20 капки върху малко късче хляб.

Пролет

През този сезон е препоръчително да наблегнете на леките храни с горчив, парлив и тръпчив вкус. Захарта заменете поне за два месеца с мед, а солта – с подправки.

Правилното сезонно хранене през пролетта е: всичко зелено, което пониква в този момент, и особено лапад, коприва, зелен лук, зелен чесън, покълнала пшеница, прясно изцедени сокове, мед. Задължително добавете и курс с адаптогени. Това са препаратите от естествен растителен произход като женшен, ехинация, елеутерокок и т.н., които помагат на организма да преживява без сътресения характерното при смяна на всеки сезон пренастройване на хормоналния баланс.

fruits-1804_640

Продуктите с висока киселинност (месо, пушена или осолена риба, хляб, зърнени храни), предизвикващи повишено отделяне на стомашни сокове, трябва да бъдат ограничени. За сметка на това яжте повече храни с висока алкалност (плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти). Фурмите са много полезни за стимулиране на далака и черния дроб, който след зимната летаргия започва постепенно да се активизира. Те са богати на белтъчини, захариди, витамин С и витамините от група В.

От средата на февруари до края на април е времето на повишена сезонна активност на черния дроб. Периодът е много подходящ за лечебни и прочистващи процедури на този орган. Но пък работата на белите дробове е в силен спад и затова често се разразяват обострени белодробни заболявания.

Към края на февруари и през целия март запасите от витамини в организма се сриват до минимум. Това пък забавя скоростта на обменните процеси  и настъпва пролетната умора. Симптомите са ви добре познати: сънливост, отпадналост, раздразнителност, предразположеност към вирусни инфекции. Може да си спестите тези неприятности с витаминна атака. Истината е, че трябва да я започнете още с настъпването на първите есенни студове, но и сега не е фатално късно. Направете поне два курса с витаминни комплекси през студените месеци. От сега до края на април не си позволявайте и ден без естествените имуностимулатори – лук, чесън, мед, ябълки, лимони. Не забравяйте и адаптогените. Бъдете особено бдителни и последователни в поддържащите курсове с тези препарати в преддверието на пролетта, тъй като периодът от последното десетдневие на февруари и първото на март е най-опасен за здравето.

Лято

fruits-465832_640

Естествено, в жегите не би ви минало и през ум за горещи блюда. Но обуздайте и измамното влечение към предварително изстудени храни и напитки. И не преяждайте.

Дайте предимство на продуктите със сладък, нагарчащ и тръпчив вкус. Избягвайте соленото и пикантното. По принцип през лятото е по-добре повече да се пие (но не алкохол), отколкото да се яде.

В това време на годината най-активно е сърцето, следователно всякакви лечебни процедури по отношение на сърдечносъдовата система са добре дошли. Бъбреците имат нужда от поддръжка и стимулация.

Есен

Тогава настъпва максимумът в работата на белите дробове и  дебелото черво. От 26 октомври до 12 ноември се активизират стомахът, задстомашната жлеза и жлъчката. От 14 ноември до края на годината пък е пикът в активизирането на бъбреците и пикочоотделителната система.

appetizer-2802_640

Но пък от септември – октомври работата на черния дроб започва да забавя обороти и той е по-уязвим. Подкрепете го, като увеличите полезните за него риба, яйца, черен дроб, овесени ядки, орехи, боб, картофи, кашкавал, морски дарове, извара, зеле, спанак.

Типичните за есента хлад и влага водят до натрупване на вредни секрети в дихателната система. Ако сте от хората, склонни към дихателни инфекции, отдайте предпочитание на топлата и лека храна, както и на продукти с нагарчащ, тръпчив и лютив вкус. И по-точно: мляко, масло, сирене, грозде, ряпа, хрян, целина, ядки. Маринованите и осолените продукти са противопоказни за вас.

от

публикувано на: 16/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: