Кето хляб – да или не?

30/10/2020

Наскоро един хляб стана много популярен в социалните мрежи и предизвика множество дискусии. Става въпрос за кето хляба, който стана известен не с вкусовите си качества, а с високата си цена от 50 лв. Тя предизвика множество полярни изказвания и провокира въпроса какво толкова може да има в един хляб, за да струва 50 лв.

Какво означава кето?

 

Както подсказва определението кето, това не е обикновен хляб. Той се използва при т.нар. кето или кетогенна диета, която е вид нисковъглехидратна диета. При обикновената нисковъглехидратна диета въглехидратите са сведени до минимум, но за сметка на това белтъчините са увеличени до по-високи нива. Идеята е да се поддържат нормални нивата на инсулина, което води до забързване на метаболизма и не позволява на полизахаридите да се преобразуват в мастни натрупвания. При този вид диета е препоръчително да се храним със сурови ядки, извара, морски храни и др. Кето диетата също е нисковъглехидратна, но при нея за сметка на белтъчините се увеличават полезните мазнини. Целта на тази диета е тялото да започне да си набавя енергия от мазнините, а не от глюкозата, която се съдържа във видоковъглехидратните храни. Името идва от т.нар. кетонни тела – водно-разтворими молекули, които се произвеждат в черния дроб от мастните киселини. Те покриват част от нуждата на мозъка от глюкоза. Когато сме подложени на кето диета и ограничаване на въглехидратите, тялото започва да търси алтернативен източник на глюкоза и така се насочва към кетоните. Подходящи храни в този случай са рибата, лененото семе и др. Не е препоръчително да се приемат тестени изделия, бобови храни, тиква и подобни.

Плюсове и минуси

 

Като всяка една диета тя има своите положителни и отрицателни страни. Освен за отслабване кето диетата помага за поддържане на нивата на кръвната захар и предотвратяването на диабет. При хора със затлъстяване и инсулинова резистентност тази диета помага да се възстанови нормалната обмяна на веществата и да се подобри чувствителността при инсулина. Тъй като приемът на въглехидрати е намален, се избягват големите скокове на кръвната захар, което води до подобряване на концентрацията. Един от големите плюсове на кето диетата е прилагането ѝ за лечение на епилепсия. От началото на 1900 г. тя се използва като терапия на заболяването при деца, а през последните няколко години се наблюдават постижения и при лечението на възрастни.

 

Освен всички тези плюсове обаче, кето диетата може да има и негативни страни. Тя не се препоръчва при хора, които имат проблеми с обмяната на мазнини. Не е желателно да се прилага и при бременни жени, кърмачки или жени, които се опитват да забременеят. В определени случаи диетата може да доведе до недостиг на витамин С и загуба на костна плътност.

Кето хлябът

 

Като част от тази диета кето хлябът няма как да се приготви с обикновено брашно, тъй като то е с високо съдържание на въглехидрати. Затова най-често се използват ленено и бадемово брашно, кашу, кокосови стърготини и др. Тези съставки правят хляба (рецепта) полезен и много различен, но и доста по-скъп от обикновения. Лененото брашно не е толкова скъпо, но за сметка на това средната цена за 100 гр. бадемово брашно е около 7 лв. Кето хлябът не съдържа консерванти, което също повишава цената му, тъй като усложнява съхраняването и разпространението му. Като прибавим и това, че той не е толкова популярен в България и не може да се намери във всяка пекарна, цената за него набъбва още повече.

Въпреки това не трябва да бързаме да се отказваме от кето хляба. В интернет вече има разнообразни рецепти, които ни помагат да го приготвим у дома. По този начин спестяваме и имаме възможност да приготвим точно толкова, колкото ни е необходимо. Освен това кето хлябът не е задължително да бъде в комбинация с диета. Можем да го приготвим просто, ако искаме да опитаме нещо здравословно и различно.

от

публикувано на: 30/10/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: