Не гладувайте по време на и след празници

23/12/2016
Не се притеснявайте за излишните калории по време на коледните и новогодишните трапези, винаги има начин да се върнете във форма.
Не се притеснявайте за излишните калории по време на коледните и новогодишните трапези, винаги има начин да се върнете във форма.

Понякога само тичане не е достатъчно да сте в добра форма. Особено с очертаващите се коледни и новогодишни трапези. Ефектът в тези дни е все един и същ – повече енергия от необходимото. И много скоро ще се видите с някой и друг килограм в повече. А за да се върнете бързо към нормалната ви кондиция, често се лишавате от някое ядене. Гладуването е доста разпространено и лесно приложимо. Но дали е полезно и дали дава някакъв реален резултат? Разбира се, че не. И ето защо.

Преди всичко трябва да се отбележи, че отслабване и загуба на тежест не са синоними. Първото означава само редуциране на мазнините, докато второто се отнася за телесна загуба, което включва вода, запаси на глюкоза и мускулна маса. И гладувайки ще бъде по-лесно да загубите от теглото си, но не и да отслабнете качествено.

Така че да отслабвате, лишавайки се от храна, хич не е добра идея. Това е свързано с паниката, създадена от различните калории. Според тази версия, ако ядеш много, надебеляваш и обратното – ако се храниш малко или дори изобщо – отслабваш. Но човешкият организъм не функционира като кола, на която й трябва гориво. Човешкото тяло е доста по-комплексна система.

Ако гладувате, се губят телесни течности и мускулна маса. А това автоматично редуцира обмена на веществата (т.нар. метаболизъм), което е в пълна противоположност на ефективното отслабване. А като се започне отново храненето, тялото започва да си връща теглото. Междувременно мозъкът има нужда в кръвта да има постоянни нива на глюкоза. А всички тъкани в тялото ни изискват във всяка една минута от нашия живот да има обмен на белтъчини, които се съдържат в различните храни. Така че е немислимо да се лишаваме от необходимото похапване, дори когато се търси отслабване. Просто трябва да се яде толкова, колкото е достатъчно, без изхвърляне.

Една от най-неприятните последици на гладуването е, че стресира организма. Така нивата на хормона кортизол започват да се покачват, а по принцип трябва да бъдат в определени граници – нито прекалено ниски, нито твърде високи.

Така че балансирано хранене три пъти на ден плюс 2-3 допълнителни закуски е винаги най-добрата стратегия, за да приемете нормално количество енергия за всекидневния ритъм на живот и за правилно отслабване, ако го съчетавате с тренировки.

Не се лишавайте от вкуснотиите по празничните трапези, страшно няма!

от

публикувано на: 23/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: