Здравословни идеи за трапезата на Бъдни вечер

23/12/2020

Бъдни вечер е един от най-светлите семейни празници, който предшества Рождество Христово. Това е денят, в който най-много чувстваме нуждата да сме с любимите си хора. Раздаваме и се надяваме да получим топлина, усмихваме се малко повече от обикновено и даряваме уют. Празникът е свързан с различни обичаи, сред които обикалянето на коледари, които пеят обредни песни с пожелания за здраве и благополучие. В огъня се оставя цяла вечер да гори дъбово дърво, което се нарича бъдник и символизира светлината, с която се ражда Христос.

 

Част от традицията е и трапезата, около която се събира цялото семейство. На нея трябва да има нечетен брой  ястия, обикновено 7, 9 или 11, защото това са част от свещените числа на древноюдейската Кабала. Ястията не трябва да съдържат месо, защото това е последният ден от Рождествения пост. Освен това храната има определено символно значение. Задължително трябва да има варива, защото ястията, които набъбват, се свързват с плодородието. Сушените плодове също символизират плодородие и изобилие, а чесънът предпазва от болести и зло. В такива дни забравяме за здравето си и имаме склонността да се храним обилно, затова ще ви предложим няколко идеи за вечеря, които запазват традицията, но едновременно с това са и здравословни.

Хлябът

 

Обредният хляб е може би най-важната част от празничната трапеза на Бъдни вечер. В него се слага паричка и поверието гласи, че щастие и късмет ще преследва този, на когото се падне. Макар и тестено изделие, хлябът също може да бъде здравословен и полезен. Една от възможностите е да си направим кето хляб с ленено или бадемово брашно, чиито ползи за здравето никак не са малко. Ако тази идея ни се стори твърде сложна и скъпа за изпълнение, можем да си замесим обикновен хляб с пшенично, но пълнозърнесто брашно. То се приготвя по специална технология, при която се смила цялото зърно. По този начин обвивката се запазва, а именно тя съдържа полезните вещества като желязо, цинк, селен и др. Разбира се, има различни видове пълнозърнесто брашно, които можем да използваме. Нужна ни е само малко фантазия при приготвянето на хляба.

Варивата

 

Много важна част от трапезата на Бъдни вечер са варивата, които символизират плодородието. Освен традиционната обикновена леща може да сервираме червена, която е по-здравословна и полезна. Тя е богата на протеин и желязо и с ниско съдържание на мазнини. Регулира нивата на кръвната захар и затова е полезна за диабетици. Богата е на фолиева киселина, което я прави много подходяща за бременни жени. От червената леща могат да се приготвят супи и яхнии, а освен това е и белена, което я прави много по-лесна за приготвяне.

Сарми и пълнени чушки

 

Едва ли можем да си представим вечерята без любимите ни сарми и пълнени чушки. Колкото и да е странно, те също могат да бъдат здравословни, ако ги напълним не с обикновен, а с кафяв ориз. Наричат го „азиатското чудо“ заради полезните съставки, които съдържа. Той е богат на селен и витамин В, което го прави полезен при стрес. Кафявият ориз е още богат на антиоксиданти и фибри, а също така не съдържа глутен.

Десертът

 

Освен традиционните сушени плодове за десерт може да сервираме и вкусен тиквеник, който също може да бъде полезен. За целта е нужно да използваме пълнозърнести кори за баница и кафява захар. Вече изяснихме ползите от пълнозърнестото брашно, но може да кажем няколко думи за кафявата захар. Тя съдържа калций, желязо, магнезий и други подобни полезни вещества. За сметка на това е не по-малко сладка от обикновената бяла захар. А за да бъде още по-здравословно и полезно, може да прибавим и цейлонска канела. Тя оказва благоприятно влияние върху целия организъм и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, холестерол, рак и др.

 

Всички тези идеи доказват, че можем едновременно да сме полезни, но и да запазим традициите живи. Разбира се, всяко предложение ще се радва на допълнителна нотка въображение и желание за готвене. И все пак най-важното е да не прекаляваме, каквото и да сме решили да сервираме на празничната трапеза. Трапезата ни събира, но най-важни са всъщност хората около нея и те са тези, които най-много заслужават нашето внимание.

 

от

публикувано на: 23/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: