Черен чесън ли?

13/11/2020

В сезона на гриповете и настинките от телевизора започват да валят реклами на лекарства за кашлица, температура и други такива симптоми. Тези, които не са почитатели на фармацията, от своя страна ни съветват да консумираме повече продукти като лимони, куркума, джинджифил и всевъзможни други полезни храни. Наред с модерните вече споменати куркума и джинджифил, задължително се нареждат лукът и чесънът. Техните полезни свойства са известни отдавна – от антибактериалното им действие през намаления риск от сърдечно-съдови заболявания до подобрената работа на храносмилателната система. Към всички тези полезни храни може да прибавим и черния чесън, чиито полезни свойства са десет пъти повече, отколкото на обикновения такъв.

Какво е черен чесън?

 

През последните няколко години черният чесън нашумя сред любителите на т.нар. суперхрани. Това обаче съвсем не е друг вид чесън. Този нетипичен цвят се дължи на ферментацията, или по-точно на състаряването на обикновения. Чрез специална технология с контролиран достъп на въздух, влажност и температура той се „състарява“. По този начин се образуват меланоидини – полимерни съединения, които се образуват при топлинна обработка на захарите и аминокиселините в хранителните продукти. Те оцветяват скилидките в кафяво, а след това и в черно, като обвивката се запазва. Вследствие на този процес, чесънът придобива лепкава консистенция, а вкусът му става сладникав.

Тази технологична обработка на чесъна идва от азиатските страни – Тайланд, Япония и Корея. Много хора се питат дали могат да си го приготвят вкъщи. Това не е невъзможно, но истината е, че е много трудоемко. За топлинната обработка на чесъна е нужно той да стои денонощно в печката, като постоянно трябва да следим влажността и притока на въздух. Според различни източници този процес трае между един и три месеца, което прави приготвянето му вкъщи и доста скъпо.

Какви са ползите?

 

Въпреки тази пречка не бива да се отказваме от консумацията на черен чесън, защото той е много полезен. В него се съдържат обичайните цинк, желязо, калций и други подобни вещества, които подпомагат силната имунна система. За разлика от обикновения чесън обаче, той е много богат на пробиотици, които се получават при процеса на ферментация. С това става много полезен за чревната флора и се бори с различни бактерии и инфекции. Черният чесън също така съдържа десет пъти повече алицин, отколкото обикновения. Именно алицининът е онази съставка, която е виновна за антибактериалното свойство на тази суперхрана. За черния чесън казват също така, че се бори с т.нар. болести на съвременния начин на живот, каквито са онкологичните заболявания. Той се препоръчва още при безсъние, свръхтегло или проблеми с бъбреците и черния дроб.

Има ли минуси?

 

Като при повечето такива храни, тук също се появява въпросът има ли минуси при консумацията на черен чесън? Хубавото е, че за разлика от повечето храни, които имат плюсове и минуси, при черния чесън не се наблюдава никакво отрицателно влияние. Засега експертите са категорични, че вреди от консумацията на такъв чесън няма. А към всички полезни свойства, които изброихме дотук, можем да прибавим и това, че той не мирише неприятно. Повечето хора не консумират чесън заради острата му миризма, но този проблем е решен с черния. Освен че се топи в устата, той не оставя и лош дъх.

Какви са приложенията му?

 

Заради вкусовите си качества черният чесън е съставка на много рецепти. Използва се за дресинг в салата, като подправка на различни ястия, от него може да се прави и много вкусно песто. Черният чесън не е чужд и на сладкарите. Заради сладникавия си вкус той се използва и като съставка на торти и шоколади. Но това не е всичко! Ако искате да имате лъскава коса, просто си направете маска на главата с него.

 

Макар и с нестандартен цвят, черният чесън е много полезен и вкусен. Както приложенията му, така и плюсовете при консумацията му са безброй. А най-важното е, че не оставя лош дъх. Какво по-хубаво от това?

от

публикувано на: 13/11/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: