Кейл – какво е това?

11/12/2020

Когато за първи път прочетох думата кейл, се замислих какво ли е това? Звучи като фамилията на някой изискан граф, но се оказа, че всъщност съвсем не е това. Зад това странно и интересно име стои един познат и вкусен… зеленчук.

Какво е това?

 

Под името кейл се подвизава суперхраната къдраво зеле. Названието идва от немското Kohl – събирателна дума за всякакви видове зеле. Впоследствие думата преминава в други езици и изменя звученето си – на шведски е kål, а на шотландски звучи като càl. У нас се използва кейл или просто къдраво зеле.

Къде е популярно?

 

Има различни теории за това откъде идва кейлът. Смята се, че е бил познат още на древните гърци, а през Средновековието е бил един от най-разпространените зеленчуци в Европа. Днес той е много популярен сред северните народи и е част от много национални ястия. В Холандия е основна съставка на т.нар. stamppot – традиционен специалитет, който включва различни зеленчуци и се поднася често с пушени колбаси. В Северозападна Германия пък се организират кейл турове, където човек може да изяде огромни количества от къдравото зеле. Този симпатичен зеленчук е част и от традиционното ирландско ястие colcannon, което също се сервира с колбаси. В Дания и Швеция е популярно като супа или като съставка на популярното ястие julbord, което обикновено се сервира с шунка. У нас къдравото зеле също е добре познато, макар и да не е част от традиционната ни кухня.

С какво е полезно?

 

Популярността на къдравото зеле съвсем не е случайна, защото то има всички основания да бъде причислено към суперхраните. Това, което прави тази храна безценна, е наличието на антиоксидантни свойства. Този зеленчук има най-богато съдържание на лутеин и е признат в борбата с онкологични заболявания. От друга страна тази полезна съставка в съчетание със зеаксантина правят кейлът изключително полезен за зрението. С напредването на технологиите човекът постоянно напряга очите си, като гледа в дисплея на телефони, таблети и други подобни апарати. Увреждането на очите е неизбежно, но зрението може да бъде защитено, ако приемаме каротеноиди, каквито са лутеинът и зеаксантинът. Витамин А също подпомага доброто зрение, а в кейла той се съдържа в големи количества.

 

Не по-малко важно е голямото количество витамин С, който подпомага нормалното функциониране на имунната система. Къдравото зеле има високо съдържание и на фибри, които оказват благоприятно влияние на храносмилателната система. Наличието на магнезий ни помага в борбата със стреса, а калцият е изключително полезен за костната система. Не на последно място къдравото зеле е източник и на омега-3 мастни киселини, които подобряват функцията на мозъка. Това са само част от полезните вещества, които се съдържат в кейла, но те са съвсем достатъчни, за да ни убедят, че няма да сгрешим, ако го включим в менюто си.

Има ли минуси?

 

Макар и след толкова плюсове на къдравото зеле, все пак има и случаи, в които консумацията му не се препоръчва. То трябва да се избягва от хора, които приемат антикоагуланти, т.е. лекарства за разреждане на кръвта, защото е възможно кейлът да блокира действието на медикаментите.

Видове къдраво зеле

 

Освен че е полезен зеленчук, за кейла можем да кажем, че също така не е скучен. Цветовете на листата му варират от светло- и тъмнозелено през виолетово-зелено до виолетово-кафяво. Може би няма да сгрешим, ако кажем, че това е един от най-цветните зеленчуци. Различните сортове къдраво зеле се разпознават по дължината на стеблото и вида на листата. Има и видове като рапичен кейл например, които се отличават с гладки листа. Това е само още едно доказателство, че къдравото зеле е един от най-интересните зеленчуци. И още нещо – заради листата си кейлът се използва и във флоралната декорация.

Всичко това е доказателство, че кейлът или къдравото зеле определено е растение, което заслужава нашето внимание. Полезните му качества са многобройни, а освен това е много цветно и красиво. Този зеленчук с име на благородник неслучайно се нарежда сред суперхраните и ако го включим в менюто си, можем само да спечелим.

 

от

публикувано на: 11/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: