Истини и митове за витамините

07/04/2015

Дамите трябва да вземат витамини с повече желязо и повече калций. Мъжките витамини пък не съдържат желязо.

 

За да поддържаме добро здраве, най-ефикасният, а и най-удобен начин е прием на мултивитамини с чаша вода след хранене сутрин или обед. Задължителните сезони са пролетта и зимата, когато трябва да пием мултивитамини с повече цинк в съдържанието. Напоследък обаче все повече витамините се пият целогодишно. Витамините действат най-добре, когато са в подходяща комбинация. Трябва да се знае, че: Витамин Fe (желязото) се усвоява максимално само ако се приема с витамин С. Витамин С от своя страна работи най-добре в комбинация с витамините Е и А – бетакаротин. Витамините от група В винаги трябва да се вземат заедно – един от комплекса да липсва, редуцира ефекта на останалите.

Добре е да знаете,  че:

– алкохолът и противозачатъчните пречат на усвояването на витамин В;

– пушенето намалява абсорбацията на витамин С затова пушачите трябва да пият дневно 2 пъти от този витамин.

Но избягвайте да дъвчете таблетка витамин С, защото разрушава емайла на зъбите. По същата причина и лимоните не трябва да се дъвчат. Правилно е да се изцеждат, а сокът да се пие.

 

Има разлика между витамините за мъже и витамините за жени. Дамите трябва да вземат витамини с повече желязо и повече калций. Мъжките витамини пък не съдържат желязо. Също така различен е съставът на витамините за жени над 55 години – те трябва да са без желязо, но с витамин Е и калций.

 

При жени в менопауза калцият трябва да се взема задължително с витамин D

плюс магнезий два пъти дневно след ядене. Последната доза да е преди лягане с чаша вода и нещо леко за хапване. Не вземайте витамин D без калций, защото има токсичен ефект! И не забравяйте, че най-добрият източник на витамин D е слънцето – достатъчно е 3 пъти седмично по 15 минути да излагате лицето и ръцете си на слънце. Витамините са два вида – водноразтворими и мастноразтворими. Водноразтворимите трябва да се вземат всеки ден, защото организмът ги изхвърля в рамките на 4 часа до един ден. Такива са витамините С и В – complex. Мастноразтворимите включват витамините А, D, Е и К. Те се задържат за по-дълго време, но всекидневното им приемане набавя на организма незаменими антиоксиданти.

Как да разберем, че витамините, които сме купили, са качествени?

Има един безотказно действащ тест при витамините под формата на неразтворими таблетки. Вземате едно хапче и го поставяте в малко оцет, като го бъркате от време на време. Ако е качествено, то трябва до 30 минути да се разтвори напълно.

 

Истини и заблуди:

Витамините могат да предизвикат алергии

Това е мит. Постъпвайки в организма през хранопроводния тракт, витамините не могат по никакъв начин да ви навредят. Алергична реакция към витамините е възможна само в случай, когато се вливат венозно или мускулно в организма.

 

По-добре повече, отколкото по-малко

 

Не. В големи количества витамините може и да са опасни. Например предозировката на витамин А в ранния период на бременността може да доведе до вродена патология на бебето.

 

Достъчна е и една капсула на ден. Правилно. В съвременните мултивитамини може да се намери целият комплекс от необходимите на организма вещества. А в препаратите от най-новото поколение се съдържат още и растителни екстракти за нормализиране на храносмилането, подобряване състоянието на кожата, косата и ноктите.

 

Витамин А подобрява зрението

 

Нe. Витамин А е бариера за стремително влошаване на зрението. Но да го подобри, витаминът не е в състояние.

 

Витамин С в големи дози лекува простуда

 

И да, и не. Мегадозите витамин С не лекуват от простуда, но пък съкращават продължителността на болестта. Освен това такова количество витамин С повишава съпротивителните сили на организма към инфекции. Най-добре е обаче, преди да се решите на такива кардинални мерки, да се консултирате с лекар.

 

Магнезият намалява главоболието

 

Да. Специалистите потвърждават, че диетата с високо съдържание на магнезий значително ще облекчи живота на хора, страдащи от мигрена. Съветваме ви обаче да обсъдите този въпрос с лекуващия лекар.

 

Витамините от група B убиват стреса с един удар

 

Самата истина. Но само в съчетание с магнезий.

 

ВЗ е добра алтернатива на сънотворното

 

Наистина витамин ВЗ има успокояващ и разхлабващ ефект. Само че не прекалявайте с количеството – в противен случай на сутринта може да се събудите с червени петна по кожата.

 

Витамините усилват сексуалното желание

 

Да, и още веднъж да. По ефикасност определени витамини и микроелементи могат да съперничат на мощните афродизиаци. На жените бихме препоръчали цялата витаминна група В, а на мъжете – цинк.

от

публикувано на: 07/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: