Защо всички полудяха по суровата веган торта на Силвена Роу?

02/10/2020

Едва ли вече има някой, който да не е чувал за Силвена Роу. Тя доби широка популярност у нас след като стана жури в един от известните кулинарни формати. Шеф Силвена Роу е почитател на здравословното хранене и поддържането на добра физическа форма. Тя е специалист във веган кухнята и рецептите ѝ са едни от най-търсените в интернет. През последните седмици особено популярна стана нейната сурова веган торта, която вдъхнови множество ентусиасти да я приготвят.

С какво е толкова специална тази торта? Истината е, че необходимите съставки не са много като количество, но тортата изисква доста време за приготвяне, тъй като се състои от основа и няколко слоя – шоколадов, боровинков и малиново-лимонен.

 

Основната съставка на всички слоеве на тортата е кленовият сироп, който съдържа значително по-малко калории от меда или захарта. Той често присъства в рецепти за пречистване на организма. Кленовият сироп помага за здравето на сърцето, тъй като съдържа цинк, който ни защитава от различни сърдечно-съдови заболявания. Също така кленовият сироп има антиоксидантни свойства, които защитават организма ни от свободните радикали. И ако се чудите като мен какво са свободни радикали, то това са увредени молекули с един липсващ електрон, които атакуват здрави клетки и предизвикват тяхното разрушаване. Нашето тяло произвежда антиоксиданти, които се борят с токсините в организма ни, но не е лошо, когато си набавим допълнителни такива, които да засилят имунитета ни.

 

За основата на тортата ще са ни нужни бадеми, фурми, настърган кокос и елда. Истинско изпитание за търпението ни при приготвянето на основата е елдата, защото тя се накисва във вода между шест и осем часа, но пък от друга страна ползите от нея са изключително много. Тя е много богата на желязо и дори може да се използва като заместител на месото. Съдържа множество витамини и минерали, което я прави подходяща за спортуващи хора. Елдата е подходяща и за хора, които се борят със затлъстяване или висок холестерол.

 

А за ползите от бадемите и фурмите може би няма да ни стигне тази страница, за да ги изброим. Но накратко, освен че подобряват мозъчната дейност бадемите и фурмите ни дават енергия, укрепват костите, борят се с холестерола, имат благоприятно влияние върху кожата и какво ли още не.

За останалите три слоя голяма част от съставките се дублират. Освен кленовия сироп, за който вече споменахме, ще са ни нужни кашу, какаово масло и кокосово мляко. И ако като мен сте си мислели, че кашуто е ядка, е време да развенчаем този мит. Кашуто всъщност е костилка на круша или ябълка в Индия, затова и често го наричат индийски орех или фъстък. Здравословните ползи от него също не са никак малко. То също поддържа функцията на сърдечно-съдовата система и се бори с холестерола. Има високо съдържание на селен, който е мощен антиоксидант. Освен това кашуто помага при отпадналост и анемия.

 

А с какво ли са полезни какаовото масло и кокосовото мляко? Какаовото масло е изключително полезно за кожата, но също така повишава имунитета и повлиява добре сърдечно-съдовата система. Косовото мляко пък ни дава енергия, препоръчва се при висок холестерол и бори вирусите, защото има антибактериално действие и намалява риска от вътрешни възпаления.

 

Отличителната съставка на шоколадовия пласт е какаото, но не какво да е, а сурово какао на прах. За него ще кажем само, че влияе на емоциите и подобрява настроението, но пък какво по-хубаво от това?

 

Както може би се досещате, различното в боровинковия слой са боровинките. А може би няма и да се изненадате, ако ви кажем, че боровинките имат силни антиоксидантни свойства, подпомагат дейността на сърдечно-съдовата система, борят се с холестерола и подобряват паметта. Но освен всичко това боровинките имат антидиабетно действие и се борят с инфекции на пикочните пътища. Боровинките обикновено винаги присъстват в рецепти за детоксикация и здравословен живот.

И дойде време за последния слой, при който добавяме лимон и малини. Лимонът може би е най-разпознаваемият плод, когато става въпрос за витамин С и силна имунна система. Но с какво са полезни малините? Те също съдържат фибри и антиоксиданти и укрепват имунната система. Различното в малините е, че съдържат салицилова киселина, която е един от компонентите на аспирина и подсказва за противовъзпалително действие.

 

Защо всички полудяха по тази торта? Малко ли са причините? Защото всички тези полезни съставки са доказателство, че десерт не винаги е синоним на вреден. Напротив, десертът също може да е полезен и едновременно вкусен. Рецептата на Силвена Роу предизвика сериозен интерес и вече е налична с различни модификации, но оригиналната рецепта можете да видите тук… И май не остава нищо друго за казване? Време е да се захващаме със суровата веган торта на Силвена Роу!

от

публикувано на: 02/10/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: