Невродермит – как да го лекуваме?

15/02/2015

Леки сърбежи по по-нежните места на тялото, които постепенно се увеличават и засягат все по-голяма територия. Появяват се петънца, които от време на време така ви изнервят, че ви се иска да издерете кожата си! Какво се е случило?

 

Последното нещо, за което се сещате е, че причината се крие в напрежението и нервите. Така започва невродермитът.

 

За него говорим с дерматоложката д-р Виктория Зафирова.

 

Какво представлява

 

 

Невродермитът, или т. нар. атопичен дерматит, е хронично рецидивираща екземна болест, която настъпва вследствие на някои смущения в дейността на дихателната, храносмилателната и централната нервна система. В по-късен стадий може да се изяви с бронхиална астма, ринити, хрема, запек, мигрена, кожен обрив и пр. Разпространена е в цял свят. Най-често обаче се среща в северните райони, като засяга всички раси.

 

Симптоми

 

 

Атопичният дерматит протича в три стадия.

 

Първият е характерен с обрив, който започва от лицето, разпространява се по крайниците и тялото. Зачервява се цялата кожа, събрежът е силен. Бузите са зачервени, с неравна, грапава повърхност, създаваща усещането, че под кожата има песъчинки. Засегнатата кожа е склонна към лющене и подмoкряне. Измененията обхващат и кожата на главата, раменния пояс, седалището. Клиничната картина е твърде динамична. Много често при добро общо състояние може да започне спонтанно влошаване и да се появят свежи обриви. Ако обаче разчешете мястото, има опасност кожата да се инфектира вторично. Като усложнения се появяват астма, спастичен бронхит, запек. Спонтанно или в резултат на взети навреме мерки екземните промени могат да изчезнат или заболяването да премине във втори стадий.

 

Вторият стадий е характерен с хронично-рецидивиращо протичане на заболяването. То често зависи от годишния сезон, преминава със затихване или обостряне. Т.нар. “подмoкряне на обривите” се замества с оформяне на “корички”, загрубяване на кожата и следи от разчесване, които нарастват. Появяват се и сърбящи плаки около очите, носа и устата.

 

В третия стадий обривите се групират по шията, около глезените, по лицето, около очите и устата и по-рядко около лакътните и коленните гънки. Кожата има неравна, покрита с “люспи” повърхност. При много болни се срещат сезонни колебания с влошаване през пролетните и зимните месеци и подобрение през летния сезон.

Във всички стадии може да възникне генерализирано засягане на кожата със зачервяване, отоци и необилно “лющене”, придружени от силен сърбеж.

Между 30 и 50 на сто от заболелите в този стадий страдат и от астматичен бронхит, хрема или бронхиална астма. По дланите и стъпалата се засилва релефът на т. нар. “атопични длани”. Значително по-малко са случаите, когато могат да бъдат засегнати и очите на болните, като се появяват катаракта и кератоконюнктивит. Някои пациенти имат безсъние, безпокойство, изразена двигателна активност. Обикновено деца с атопичен дерматит прохождат до края на първата година, реакциите им са бурни, неуравновесени, те са агресивни към по-малки братя и сестри, с понижени възможности за адаптация в нова среда. Пристъпите от сърбеж често се свързват с критични ситуации в училище.

Причини

 

 

Основни фактори за поява на заболяването са наследствеността и сривът в имунитета. Често то възниква и в резултат на функционални нарушения след отрицателни нервно-психически емоции, на фона на които се развива алергична реактивност. Причина за болестта могат да бъдат и нервноендокринни разстройства, различни интоксикации, нарушаване дейността на отделителните органи, обмяната. С други думи, невродермитът е само външна изява на същинското заболяване, което трябва да се потърси на други място.

 

Лечение

 

 

Тъй като причините за заболяванията в човешкия организъм са комплексни, подходът при лечението също не бива да е едностранен и насочен само върху кожата. Необходимо е да се лекува първопричината, а не следствието. Невродермитът е пример за заболяване с кожна проява, при което е засегнато психосоматичното развитие на човека. Затова много е важен природосъобразният начин на живот: хранене, спокоен сън, хигиенните грижи и не на последно място семейният микроклимат.

 

Диета

 

 

Най-добрата храна за болните са пресните природни продукти. Разрешават се картофи, кисело мляко, плодове и зеленчуци, бадеми, препечен пълнозърнест хляб, мед. Особено добре действат пресните сокове от моркови, ябълки, червено цвекло, краставици. Заболяването може да се влоши от консервираните и замразените храни, месото и месните произведения. Препоръчително е да се ограничи до минимум прясното краве мляко.

 

Как да си помогнем

 

 

За преодоляване на симптомите на заболяването помагат продължителните разходки на чист въздух. Препоръчват се също високопланинското климатолечение и морелечението. Препоръчително е също по време на къпане сапунът да бъде заменен от хума, както и вани с отвара от орехова шума, трина или борови клонки. Добре е дрехите и спалното бельо да не се перат със синтетични перилни препарати. Пазете се от остър студ, топлина, влага, както и от въздействието на статичното електричество. Избягвайте, колкото е възможно, отрицателните емоции.

 

 

от

публикувано на: 15/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: