10 наистина полезни храни

08/03/2015

Правилното хранене е ключът към дълголетието и младостта. Това го знаем всички. Но не сме толкова убедени в знанията за елементите, които сглобяват понятието „правилно хранене.” Едни съветват: яжте чесън и лук всеки ден. Други пък призовават да наблягаме на киселото мляко. А една от новите теории е направо на границата на скандалното: „Колкото по-малко ядете, толкова по-дълго ще живеете!”.

Всъщност тайната на здравословното хранене, което съхранява жизнените сили и младежката пъргавина дори и на преклонна възраст, е да ядеш малко, но в същото време да поемаш колкото се може повече жизненоважни хранителни вещества. Невероятно, но факт – това наистина е възможно! Съществува специална селекция от продукти, която отговаря на двете сякаш взаимно изключващи се условия. Вижте кои са те.

rice-brownКафяв ориз

Мнозина избягват въглехидратите заради тезата, че от тях се пълнене. Но всъщност те са много важни за поддържане на енергията. Не подминавайте пълнозърнестите продукти: кафяв ориз, хляб и каши от зърнени култури, които съдържат много влакнини. Тези храни намаляват лошия холестерол, снижават риска от сърдечносъдови заболявания, рак на дебелото черво, камъни в жлъчката и диабет. Грижат се за тонуса и здравето на червата, чиято активност с годините намалява.

Кокоши яйца

eggs

Отзивите за тях винаги са били по-скоро негативни, но ето един аргумент в тяхна полза: яйцата са източник на белтъчини и лутеин, който защитава очите от поява на катаракта. Изследвания в последно време дават основание да се предполага, че яйцата предотвратяват образуването на тромби. А по данни на друго сериозно проучване, приключило наскоро, потреблението на 6 яйца седмично намалява с 44% риска от рак на млечната жлеза. Дори и най-тежкото обвинение към кокошите „плодове”, че повишават холестерола, е на път да отпадне окончателно – диетолозите напоследък твърдят, че 1-2 яйца на ден не представляват никаква опасност, тъй като организмът не складира холестерола, внесен наготово от богатите на него продукти, а го произвежда сам от наситени мазнини.

Мляко

С възрастта нашата потребност от калций нараства. Затова е важно в ежедневното меню да присъстват богати на този елемент продукти – например обезмаслено краве мляко. Много е полезно за здравето и много богато на калций, необходим за профилактика на остеопорозата! Пийте всеки ден две чаши обезмаслено краве мляко или включете в храненето си обезмаслено кисело мляко и наситени на калций плодове.

Спанак

Като малка съкровищница е – в него има толкова много полезни вещества, колкото в никой друг продукт. Спанакът е източник на желязо,  витамините C, A и K, както и на антиоксиданти, които ни помагат да се защитим от инфаркт и инсулт. Осигурява надеждна защита срещу рак на дебелото черво, остеопороза и артрит. Както и яйцата, зелените листа също съдържат доста лутеин, така че ето ви вариант на здравословна закуска: яжте яйца с пюре от спанак.

Банани

bananas-652497_640

Един плод съдържа 467 мг калий, което е необходимата на организма дневна доза за поддържане на мускулите (особено сърдечния) здрави и силни. Бананът също регулира високото кръвно налягане, явява се ценен източник на влакнини и много успешна бърза помощ при киселини. Добавете нарязан банан сутрин в овесената си каша или го разбийте в блендер с кисело мляко и малко плодов сок – отличен енергиен старт за деня.

Пилешко, кокоше месо

Това е най-полезното месо, богато е на белтъчини и предотвратява намаляването на костната плътност. От него подбирайте гърдите, в които има малко мазнини, и отстранявайте предварително кожата. Пилешкото е също източник на микроелемента селен, който предпазва от рак, както и на витамините от група B, които са естествен източник на енергия и стимулатор на мозъчната активност.

Сьомга

Пълна е с полезните omega-3 мастни киселини, които понижават нивото на холестерина, защитават от някои видове рак и предпазват от образуването на тромби. Изследвания доказват, чe сьомгата облекчава депресивните състояния и предотвратява загубата на памет. Съдържа никотинова киселина, която според научни данни защитава от болестта на Алцхаймер. Поставете си конкретна задача: поне 3 пъти седмично да ядете сьомга.

blackberriesЧерна боровинка

Малко калории, много хранителни вещества! Черната боровинка съдържа антиоксиданти, които са яростни воини срещу катаракта, глаукома, разширени вени,  стомашна язва, сърдечносъдови заболявания и рак. Уникалният целебен плод намалява пораженията на мозъчните функции след инсулт. Притежава и доказано противовъзпалително действие.

Билки

С годините вкусовите рецептори отслабват и най-лесно е да се добави сол, за да ни се струва яденето по-вкусно. Но солта над допустимата норма повишава кръвното налягане. Вярното решение е: подправяйте храната с билки. Пресните дъхави растения най-добре се справят с овкусяването, но в името на удобството и повелята за правилно хранене поддържайте разнообразен асортимент от сушени треви и билки.

Чесън

Няма нужда от пламенна аргументация в негова полза, но все пак да припомним в резюме: мощен съюзник на имунитета, пази от рак и  сърдечносъдови заболявания. Намалява риска от инсулт. Притежава  противовъзпалително действие, успокоява болките и отоците при артрит. Полезен е и при диабет. Ако не понасяте компрометиращия му аромат, употребявайте го във вид на чеснови капсули.

от

публикувано на: 08/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: