Възходът на култовия филм „Лак за коса“

29/05/2020

Бродуей продължава да се вмъква в нашите домове под една или друга форма. За съжаление в последния момент тази седмица за пръв път бяхме вмъкнати в категорията „not available in“, или с други думи YouTube каналът The Shows Must Go On няма да излъчва следващия си мюзикъл в Централна и Източна Европа. Какво да се прави, изтеглихме късата клечка. Случват се и такива неща. Неща като авторски права. Затова сме ви подготвили историята на един от най-култовите и вдъхновяващи мюзикъли досега. Нека я проследим заедно като се пренесем в Балтимор и се оставим на музиката от 60-те да ни завладее.

 

За всички останали, намиращи се в западната част на Европа или във Великобритания, насладете се този петък вечер (29 май) от 21 ч. на „Лак за коса на живо!“ („Hairspray Live!“), където тогавашната дебютантка в главната роля Мади Байлио (Maddie Baillio) е рамо до рамо с обичани звезди като Дженифър Хъдсън (Jennifer Hudson) и Ариана Гранде (Ariana Grande) и доказалите се актьори Кристин Ченоует (Kristin Chenoweth) и Мартин Шорт (Martin Short). Ако се намирате в друг район, ще има много танци, песни и още повече лак за коса!

 

 

Историята ни връща в 1962 г. в Балтимор. Там животът на пухкавата тийнейджърка Трейси Търнблад ще ни бъде разказан чрез музиката. Нейната страст са танците, а нейната мечта – да участва в популярното телевизионно танцувално предаване „Шоуто на Кърни Колинс“ („The Corny Collins Show“). Заради външния си вид тя винаги е била аутсайдер, но когато тази нейна мечта се сбъдва, Трейси се превръща в сензация. И тогава на сцената на предаването настава война между новата звезда и амбициозната принцеса на шоуто – Амбър. Окуражавана от родителите си, Трейси е готова на всичко, за да запази мечтата си и да спечели първото място. На пръв поглед сладникава, историята има голяма социална натовареност, на която обаче е добавена щипка хумор.

Историята зад мюзикъла

 

Всичко започва, когато сценаристът и режисьор Джон Уотърс (John Waters) е още тийнейджър в Балтимор, вманиачен по музикалното телевизионно шоу „Шоуто на Бъди Дийн“ („Buddy Deane Show“). За това обсебване той говори в чудатата си книга „Обсесиите на Джон Уотърс“. Именно това предаване става негово вдъхновение да напише години по-късно сценарий под името „Бяло червило“ („White Lipstick“), който по-късно ще се превърне в музикалния филм „Лак за коса“(„Hairspray“), излязъл през 1988 г. С него Уотърс, познат дотогава с по-скоро екстравагантните си и пораждащи дискусии филми, прави обрат в кариерата си. Филмът има силна социална тематика, свързана с расизма, но е поднесена леко и забавно, за да влезе в съзнанието на хората. Както самият Уотърс казва:

„Ако накараш хората да се смеят, те ще те слушат“.

 

Филмът добива голям успех и се превръща в бъдещо вдъхновение за други проекти. В тази първа продукция участват Рики Лейк (Ricki Lake) в главната роля на Трейси, бившата тогава вокалистка на групата „Blondie“ Дебора Ан Хари (Deborah Ann Harry), певецът Сони Боно (Sonny Bono) и актьорът Харис Глен Милстед, известен със сценичния си прякор Дивайн (Divine), който играе майката на Трейси. За съжаление това е последният филм на Дивайн. Приятелят на Уотърс от младини умира само три седмици след премиерата на филма.

 

 

След превръщането на „Лак за коса“ в култов филм идва и многогодишното вдъхновение за много артисти да пресъздадат филма в други продукции. Първата от тях е бродуейската пиеса, чийто продуцент Марго Лайън (Margo Lion), носителка на 20 награди „Тони“ и една награда „Пулицър“, взима идеята за мюзикъл, стоейки вкъщи болна и гледайки филми, един от които е именно „Лак за коса“. Той я вдъхновява да адаптира сценария за пиеса. Веднага се свързва с Уотърс и му предлага той да напише драматургията. Уотърс ѝ дава благословията си за нейното начинание, но отказва да пише по него, защото знае, че за да заблести филмът му на театралната сцена е нужно нещо ново. Това ново идва в лицето на писателя и хуморист Марк О`Донъл и драматурга Томас Мийън. Сюжетът е съвсем леко променен, включени са ритъм енд блус песни и такива с денс звученето на 60-те, като музиката е на американския композитор Марк Шейман (Marc Shaiman). Главните роли са поверени на Мариса Джарет Уинокър (Marissa Jaret Winokur) като Трейси и Харви Фиърстейн (Harvey Fierstein) в ролята на майката.

 

Мюзикълът дебютира на Бродуей през 2012 г. и получава номинации в 13 от категориите на наградите „Тони“, като печели 8 от тях, включително за „най-добър мюзикъл“ и отличие и за двамата главни актьори (Уинокър и Фиърстейн). Съвсем неизбежно идва следващата, по-съвременна филмова екранизация на мюзикъла, в която участват едни от най-големите холивудски любимци, а именно: Джон Траволта в ролята на майката на Трейси, Мишел Пфайфър, Кристофър Уокън, Куин Латифа и Аманда Байнс. Главната роля е поверена на Ники Блонски, чиято мечта е била да изиграе пухкавата тийнейджърка. Тя се явява на кастинг и по-късно същата година, работейки в сладоледена къща, разбира, че е избрана да сбъдне мечтата си – точно като Трейси. Новият филм се превръща дори в по-голям хит от оригинала на Уотърс.

 

 

„Лак за коса на живо!“ е следващата продукция, инспирирана от музикалния филм от края на 80-те. Тя излиза през 2016 г. и е част от започнатата вече серия на NBC за „спешъли“, снимани специално за телевизията и излъчени от нея на живо. Той е четвъртият, стриймван на живо мюзикъл, а един от предшествениците му е „Звукът на музиката на живо!“.

 

Музиката е адаптирана за телевизията от Харви Фиърстейн и е по бродуейската пиеса на Марк О`Донъл и Томас Мийън. Към музиката са направени малки промени, като добавяне или изключване на определени музикални произведения, но като цяло промяната в сравнение с бродуейския мюзикъл и филма не е голяма. Най-известните песни „You Can’t Stop The Beat“, „Big, Blonde and Beautiful“ и „Good Morning Baltimore“ неотлъчно присъстват. Проектът е осъществен от „Юнивърсъл Студиос“ и голяма част от сцените са снимани навън, което го прави още по-динамичен и жив.

 

Кастингът е впечатляващ, включващ поп иконата Ариана Гранде, която прави своя дебют на Бродуей още на 15 години и мюзикълът ѝ приляга напълно. Тя играе най-добрата приятелка на Трейси, а като майката на главната героиня отново се изявява Харви Фиърстейн, тъй като според директора на NBC неговата роля в мюзикъла е „емблематична“. Носителката на „Грами“ Дженифър Хъдсън и комедианта Мартин Шорт също са сред звездния състав. Линкът е достъпен само в определени зони, затова посетете YouTube канала The Shows Must Go On и вижте дали сте сред печелившите!

 

от

публикувано на: 29/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: