Бродуей вкъщи: „42-ра улица“

04/12/2020

Петъчната програма на YouTube канала „The Shows Must Go On” продължава с поредната класика от Бродуей сцената – мюзикълът „42-ра улица“. Излъчването му ще започне точно в 21:00 ч. тази вечер, петък, 4 декември, и ще продължи цели 48 часа.

 

 

Защо името „42-ра улица“

 

Историята на 42-ра улица в Манхатън, Ню Йорк, винаги е играела основна роля за града. Още през далечната 1776 година Джордж Вашингтон използва пространството, което по това време е било царевична нива. Там, сред полята от царевица, Вашингтон вдъхновява с речите си своите войници, които е трябвало да влязат в сражения за своята независимост с току-що акостиралите великобританци. Години по-късно това място ще се превърне в културен и социален двигател на прохождащата нация на Америка. Тази улица събира в себе си едни от най-емблематичните и знакови сгради за Ню Йорк. В периода 1870 – 1890 година „42-ра улица“ ще бъде една от причините за по-късното обособяване на така наречения „Квартал на театрите“.

Влиянието на „42-ра улица“

 

През 1932-а година точно тази улица ще вдъхнови писателя Брадфорд Роупс да напише своя роман с едноименното заглавие. Той до такава степен изследва театралния, културния, социалния и моралния живот на тази улица, че думите му в романа звучат по-скоро документално, отколкото като плод на художествени похвати. Сюжетът проследява историята на младо момиче, което пристига в големия град, изпълнена с мечти да пробие на голямата сцена и да стане звезда. Холивуд, разбира се, веднага го харесва и година по-късно излиза едноименната филмова адаптацията по романа на Роупс. Всичко това се случва по време на Голямата депресия и малко преди периода на „Хейс кода“ да влезе в сила, а това позволява да бъдат показани невиждани за времето си сцени. Един от най-ярките примери е кадърът, в който движението на камерата преминава през своеобразен тунел от женски крака. Филмът събира две номинации за Оскар и става една от най-екстравагантните продукции на своето време, съживили жанра мюзикъл.

 

 

Мюзикълът „42-ра улица“

 

47 години по-късно продуцентът Дейвид Мерик решава да вдъхне нов живот на вече позабравения мюзикъл „42-ра улица“. Тогава той дръзко предприема съживяването на 30-те години на миналия век, вярвайки, че 80-те  са идеалното време за този ренесанс. Това довежда и до първата постановка на Бродуей през 1980-а година, режисирана от Гувър Чемпиън. Премиерата преминава блестящо. Точно преди да паднат финалните завеси обаче, продуцентът на мюзикъла Дейвид Мерик се появява на сцената посърнал, докато публиката е изпаднала в еуфория. Посрещнат от овации и ръкопляскания, той съобщава трагедията, че Чемпиън е починал този следобед. След това Дейвид обяснява, че е съумял да запази в тайна тази новина от целия екип. Всички са съкрушени. Въпреки тъжното начало на историята на спектакъла, той печели награда „Тони“ за най-добър мюзикъл и се нарежда в листата на 15-те най-играни мюзикъли на Бродуей с девет непрекъсващи години на представления.

 

През 1984 година мюзикълът излиза извън рамките на страната и започва неговото представяне и на „Уест Енд“ в Лондон. Любопитното тук е, че, досущ като главната героиня Пеги в сюжета на „42-ра улица“, Катрин Зита-Джоунс също ще дебютира в главната роля, замествайки първоначално избраната актриса.

 

След няколко съживявания и залязвания през годините, „42-ра улица“ отново е тук. Продукцията, която ще имаме удоволствието да видим днес, е преработената версия на Бродуей варианта от 2001 година с режисьор Марк Брамбъл и хореограф Ранди Скинър. През 2017 година двамата отново се събират и подобряват версията си от 2001 година. В нея участие взимат актьори като Бони Лангфорд и Том Листър. Музиката е на Хари Уорън, а либретото е на Ал Дъбин, който адаптира романа за емблематичния филм от 1933 година.

 

Нека се насладим на Бродуей, показан ни през очите на Бродуей, този петък, 4 декеври, от 21 ч.:

 

 

 

от

публикувано на: 04/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: