Бродуей вкъщи: „Един американец в Париж“

27/11/2020

Поредният локдаун не закъсня и вече е факт, така че не се взирайте през прозореца, а гледайте канала The Shows Must Go On. Очаква ни звезден мюзикъл сезон, защото поредицата от онлайн хитови музикални спектакли продължава със сезона на „Тони“ победителите. Този петък, 27 ноември, точно в 21 часа мюзикълите се завръщат с един позабравен, но пленяващ бродуейски хит, носещ след себе си четири награди „Тони“ и куп номинации. Насладете се на пленителната музика от Джордж Гершуин и невероятната хореография на Кристофър Уилдън, докато „Един американец в Париж“ открива любовта в „Града на светлините“.

 

 

Да нарисувш Париж с песни

 

Историята на този мюзикъл започва през далечната 1928 година, когато американският композитор Джордж Гершуин пребивава и твори в Париж, където се надява да учи композиция при Надя Буланже. Тогава той вече е пожънал невероятен успех в Америка, където руско-еврейското му семейство емигрира още преди Гершуин да се роди. В „страната на неограничените възможности“ младият композитор твори в емблематичната епоха, наречена „ерата на джаза“. Той е пленен от идеята да разчупи схващането, че джазът може да звучи само по един определен начин, и тази идея определя неговото творчество. Неслучайно критиката го обявява за композитора, който „превръща джаза от улично момиче в почтена дама“.

 

В Париж, като много други музикални учители, Надя Буланже отказва да преподава на Гершуин, защото всички смятат, че взискателността на класическото музикално обучение ще погуби неговия уникален джаз стил. Така младият композитор остава във френската столица не да се обучава, а да се вдъхновява и да твори. Не е изненада, че по време на своя престой във френската столица той е изключително повлиян от джаз културата на града. Там Гершуин написва музикална композиция, наречена „Един американец в Париж“, която събира в себе си преживяванията и енергията на тогавашния културен център на света – Париж.

 

Когато музикалното произведение е представено за първи път в края на 1928 г. в Карнеги Хол, Ню Йорк, наред със стандартните инструменти на симфоничния оркестър Гершуин включва и четири автомобилни клаксона от таксита, които е донесъл от Париж. Реакциите на критиката са смесени. Самият Гершуин казва: „Това не е симфония от Бетховен, това е нещо забавно и няма нищо церемониално. Не е направено да плачете“. Скоро след това обаче композицията, както и други негови произведения, става стандарт в репертоара на много музиканти.

 

 

И макар реакциите на критиката да не са изцяло позитивни, записите от всевъзможни радио станции, телевизионни програми и музикални компании не закъсняват. Това довежда и до гигантския успех на филма със същото заглавие, който излиза през 1951 година, девет години след смъртта на Джордж Гершуин. В него музиката на композитора е допълнена с текстове на брат му Айра Гершуин и със сценарий, предоставен от Алън Джей Лърнър.  Филмът е режисиран от Винсънт Минели, номиниран е за осем награди „Оскар“, от които грабва цели шест. Джийн Кели – звездата на 40-те и 50-те години в Холивуд – играе главната роля и също така режисира хореографията във филма, което му донася почетната награда „Оскар“ за неговия принос към мюзикълите и изкуството на хореографията.

 

 

 

Години по-късно музиката на Гершуин е адаптирана и в мюзикъл. През 2014 година театралният режисьор и хореограф Кристофър Уилдън прави своя мюзикъл с едноименното заглавие на музикалната композиция. Либретист е писателят Крейг Лукас. Основен елемент отново е хореографията, а текстът и репликите на актьорите са сведени до минимум. Премиерата е не къде да е, а именно в Париж, а няколко месеца по-късно идва ред и на премиера на Бродуей. Мюзикълът печели рекордните седем награди „Тони“.

 

А историята? Пианистът Адам ще излезе на сцената и ще ви я разкаже. Ветеран от Втората световна война на име Джери Мълиган, търсещ спасение и работа като художник в току-що освободен от окупация Париж. Естествено, както всеки мюзикъл повелява, главна тема е отново любовта или по-скоро – невъзможната любов. Джери е влюбен в младата парижанка Лиса, която пък ще се жени за най-добрия му приятел – Адам. Класически любовен сюжет, който ще бъде изпълнен не толкова с вокални дуети, колкото с танцувални такива.

 

Това, което ние ще имаме удоволствието да видим този петък, е запис от „Уест Енд“, състоял се през май месец, 2017 година. В него ще видите актьори като Робърт Феърчайлд, играещ Джери, Лиан Коуп като Лиса, както и още около 50 актьори, танцьори и музиканти, които ще се включат в този грандиозен спектакъл. Очаква ни мюзикъл, обогатен с много балет, степ и джаз, напомнящ за гения на един от най-великите американски композитори, така че: мястото е YouTube каналът The Shows Must Go On, денят е петък – 27 ноември, а часът 21. Имате 48 часа, насладете се.

 

 

от

публикувано на: 27/11/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: