Бродуей вкъщи: „Сонетите на Шекспир“

24/11/2020

Фенове сте на Шекспир? А може би на „Доктор Кой“? Следващото предложение на You Tube канала The Shows Must Go On тогава е за вас, защото ще имате самия мистериозен доктор в лицето на актьора Дейвид Тенант, който ще чете някои от вечните сонети на лирика Шекспир. Всички 154 сонета ще бъдат прочетени в това красиво и образователно издание, като към Дейвид Тенант ще се присъедини наистина звезден състав. Актьори като Саймън Калоу, Доминик Уест, Ким Катрал, сър Патрик Стюарт, Стивън Фрай и др. ще придадат на тайнствените сонети цвят, който ще ги разгърне пред нас по един различен, ярък начин. Въздействащите изпълнения на „Сонетите на Шекспир“ ще останат на разположение на канала до неделя, 29 ноември.

 

 

Сонетите и Шекспир

 

Преди да започнем с историята е редно да кажем, че всичко около Шекспировите сонети е било, все още е, и винаги ще бъде обвито в мистерия. Смята се, че основнo влияние върху тези поетични творби на Шекспир оказва така нареченият „баща на сонетите“, а именно – Петрарка. Двеста години след Петрарка, а именно около 1590-а година, Шекспир развива и обогатява структурата от поетични рими на Петрарка. Сонетната форма и рима на Шекспир става известна по-късно като „Английски сонет“ и повлиява на безброй писатели през годините.

И, разбира се, продължаваме със следващите неясни предположения, а именно – тези за периода на написването на Шекспировите сонети, които варират от 1590-а година до 1605-а. Когато биват издадени в сборник през 1609 година, посвещението е до „господин У.Х.“ – поредната мистериозна личност, с която до последно се спекулира. Дали това е неизвестният младеж, към когото са адресирани по-голямата част от сонетите? Дали зад тези инициали се крие някогашният му покровител – Уилям Хърбърт? Или пък, както е загатнато в краткия разказ на Оскар Уайлд „Портретът на У.Х.“, сонетите са посветени на млад актьор на име Уилям Хъджис, играл в театралната компания на Шекспир?

 

Никога няма да бъдем сигурни, но може би само в едно: в сонетите основната тема е любовта във всичките ѝ форми, а тя поражда след себе си всичко останало. Засегнати са и темите за преходността на времето, старостта и противоречивата връзка между идеалите и реалността.

Основните персонажи на Шекспировите сонети

 

Има три основни персонажа, към които лирическият Аз се обръща. Това са „Приятелят“, „Поетът съперник“ и „Смуглата дама“.

 

Първите 126 сонета са обърнати към така наречения „Приятел“, или по-скоро млад мъж, към когото Аз-ът не крие възхищението си, което като че ли изразява повече от приятелски чувства. Взимайки предвид романтичния език на изразяване в тази поредица от сонети, не е изключено интимната връзка помежду им да не е била само платонична. По-ранните сонети в тази първа част, или първите 17, задават темата за брака и за нетленността, която младият мъж може да намери в своето потомство. И тогава 18-и сонет сменя тона към повече интимност и безсмъртието, което може да се намери в поезията. И ако досега сме се съмнявали в пола на „приятеля“, то 20-и сонет определено загатва, че той не е жена.

 

„Поетът съперник“, разбира се, е поредната мистерия и присъства в сонети от 78 до 86, в които Аз-ът се бори с него за облагите на славата: пари и покровителство.

 

От 127 до 154 сонет започват тези за „Смуглата дама“. За най-емблематичен в тази част се смята сонет 151-и. Той е обявен за „непристоен“, но именно в тази непристойност умело ни е показана разликата между романтичната, духовна обич към младия „Приятел“ и страстната и плътска любов към „Смуглата дама“.

„Сонетите на Шекспир“ в 21 век

 

Шекспир понякога е труден. Понякога неразбираем, но рано или късно всеки иска да се докосне до него. И днес има много начини това да стане по достъпен, а за някои и по по-интересен начин. Да прочетеш наведнъж 154 сонета? Ами може би няма да стане. Но да ги чуем прочетени от любими актьори? Защо не.

Именно с тази образователна идея е създаден проектът „Сонетите на Шекспир“, прочетени от актьори, които влагат от собственото си разбиране за тях. И това е напълно допустимо, приемливо и абсолютно толерирано в наши дни. Шекспир може да се постави по всякакъв начин, защото текстовете му го позволяват.

 

Проектът е пъзел от видеа с рецитиращите актьори и е създаден с образователна цел, с идеята поезията на Шекспир да стане достъпна за публиката. „Сонетите на Шекспир“ е част от апликацията TouchPress, която създава „живи книги“. Компанията се стреми да въвлече „читателите“ в едно по-дълбоко разбиране на показаната тема и да пренесе преживяването от четенето по начин, интересен в 21 век. Проектът е въвлякъл актьори от класата на сър Патрик Стюарт, Дейвид Тенант, Стивън Фрай, Фиона Шоу и много други, повечето от които – истински почитатели на вечния Шекспир.

 

You Tube каналът The Shows Must Go On няма да изисква от нас апликация, заплащане или каквато и да е форма на компенсация за този лиричен седмичен подарък, само да се настаним удобно и да гледаме как мистичните думи на Шекспир придобиват плът. Насладете им се до неделя, 29 ноември, на този линк:

 

 

от

публикувано на: 24/11/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: