Бродуей вкъщи: „Ruthless!“

21/12/2020

Първата седмица на новата година, носеща бремето на големите ни очаквания за една по-различна 2021-а, е вече зад гърба ни. А събитията и случките не спират да ни заливат от всички краища на света. Хубавото е, че този петък отново ще успеем да си отдъхнем с нова порция неподправен и изпълнен с енергия и магия мюзикъл.

 

Докъде сте готови да стигнете, за да получите желаното? Точно в 21:00 ч. днес (петък, 8 януари) на YouTube канала „The Shows must Go On” ще започне излъчването на изключително женския мюзикъл „Ruthless!”. Искахме да го преведем като „Безмилостна!“, но предвид сюжета на представлението, решихме че повече ще му подхожда преводът „Безскрупулна!“.

Мюзикъл, който осмива мюзикълите

 

Създаден през 1992 година по текста на Джоел Пейли и музиката на Марвин Леърд, „Безскрупулна!“ пародира с високи дози от черен хумор всички създадени мюзикъли на тема „стейдж майка“, или иначе казано – борбата за слава на амбициозната майка и нейната още по-амбициозна дъщеря. Сред изцяло женските образи имаме настоятелна училищна директорка, агентка за таланти с голяма тайна и, разбира се, целенасочената майка и талантливото дете. Майката е наивна домакиня от 50-те години, без никакъв талант – Джуди, а талантливата дъщеря, която трябва да се изстреля на върха, е 8-годишната Тина. Тя е готова на всичко да изиграе главната роля в училищния мюзикъл. Под готова на всичко разбирайте – НА ВСИЧКО.

Интересното е, че образът на Тина през далечната 1992 година сблъсква две тогава никому неизвестни момичета, които едва са прохождали в шоу-бизнеса. Днес те са едни от най-ярките звезди, а именно – Бритни Спиърс и Натали Портман. За жалост или за щастие, нито една от тях не стига до ролята, която се пада на актрисата и кънтри певица Лора Бел Бънди.

„Безскрупулна!“ сега

 

От 1992 година, когато е първото представление на мюзикъла извън Бродуей, той обикаля почти всички театрални сцени. През 1993 г. печели наградата на критиците за „най-добър мюзикъл извън Бродуей“, а след няколко кратки прекъсвания през годините той отново е съживен. Изигран и също така заснет е в „Артс Театър“, намиращ се в прочутия театрален квартал на Англия „Уест Енд“. И макар с не толкова сложен сюжет, този мюзикъл ще ви изненада с отлична актьорска игра. И много, много смях.

 

В тази продукция, заснета на живо през 2019 година на „Уест Енд“, влизат актьори като Ким Мареска, която играе майката-домакиня, превръщаща се в края на мюзикъла също в шоу дива. Нейната майка, бабата на Тина, пък е изиграна от Трейси Бенет, която „открадва шоуто“ с емблематичната песен „Аз мразя мюзикъли“.

 

 

Нейният образ е представен като вечно пияната баба, обладана от духа на най-баналните мюзикъл реплики. Не на последно място, разбира се, впечатление прави и самата Тина, която е изиграна от актрисата Аня Евънс. Тя е едно малко 8-годишно феноменално дяволче, което не спира да танцува степ, въртейки обръч около кръста си.

 

Целта на този мюзикъл определено е да ви разсмее с цената на всичко. И ще успее. Не очаквайте някаква многопластова и дълбока история, а по-скоро се насладете на брилянтния хумор и на актьорската игра, която е съвършена. Ще видите преиграване на роли, преувеличаване на случки, куп смешни физиономии, танци и дори насилие. Но няма да издаваме повече. Само ще кажем, че борбата за сцената наистина е безскрупулна! Проверете точно колко безмилостно и смешно е всичко тази вечер от 21 часа на канала на YouTube – The Shows Must Go On. Стриймът, както винаги ще остане за 48 часа.

 

 

от

публикувано на: 21/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: