Бродуей вкъщи: „Звукът на музиката на живо!“

22/05/2020

Ето че петъците продължават да ни бъдат запазени за жанра, който може да ни даде всичко – от живото музикално изпълнение, танца и театъра до тяхното филмово адаптиране – негово величество: Мюзикълът. И след като гениалният Андрю Лойд Уебър засега напусна виртуалната сцена на YouTube канала „The Shows Must Go On“, ето че идва ред и на вечната бродуейска класика на незаменимото музикално дуо Ричард Роджърс и Оскар Хамърстейн ІІ „Звукът на музиката“ („The Sound Of Music“). Тя обаче ще ни бъде представена чрез нейната адаптация „Звукът на музиката на живо!“, заснета и предадена на живо от NBC през 2013 г. и с участието на кънтри звездата Кари Ъндърууд и актьорът Стивън Мойър. Нейният стрийм ще започне този петък (22 май) от 21 ч. и ще продължи 48 часа.

 

 

Мария фон Трап е жената, вдъхновила идеята за „Звукът на музиката“ във всичките му сценични форми. Нейната история е колкото дълга, толкова и интересна. Тя преминава от тежкото детство на сирак, през манастира, в който се подготвя за монахиня, през работата си като гувернантка на 7-те деца на овдовелия капитан Георг фон Трап до развитието на тяхната любов. И всичко на фона на красивата природа на Залцбург. Всичко това преди семейството да трябва да побегне към Съединените американски щати след анексирането на Австрия към Нацистка Германия през 1938 г. На новата земя те създават и своя нов живот, но и продължават кариерата си на пътуващо музикално семейство, изградили успешно още в Европа.

За всички семейни приключения, трагедии и победи Мария пише в своите мемоари „Историята на певците от фамилията Трап“. Тя всъщност започва да пише своята автобиографична книга, притискана от свой приятел да опише историята си. И тя го прави. Само за да му докаже, че няма талант. Нахвърляйки първата глава обаче, тя доказала точно обратното – на него, на себе си и на целия свят. Мемоарите ѝ излизат през 1949 г. и книгата става бестселър, който години по-късно ще вдъхнови много артисти да изобразят историята на семейство Трап на сцената и на екрана.

През 1956 г. излиза немският филм „Фамилията Трап“ („Die Trapp-Familie“), базиран на книгата на Мария фон Трап. Целите ѝ права са откупени за 9 хил. долара, без право на дял от печалбата на филма, защото законът в Германия не позволявал германска продукция да изплаща авторски възнаграждения на чуждестранни граждани (Мария тогава вече е американска поданичка). Филмът става един от най-успешните в Германия.

 

„Фамилията Трап“ вдъхновява оригиналната бродуейска продукция, замислена първоначално като немузикална театрална пиеса, включваща само някои от оригиналните фолклорни песни на семейство Трап. След това продуцентите решават да добавят една-две авторски песни от блестящия тогава музикален тандем Ричард Роджърс и Оскар Хамърстейн II, но дуото ги убеждава, че спектакълът трябва музикално да е изцяло авторски и да е мюзикъл, а не пиеса. Така и става. „Звукът на музиката“ отваря на „Бродуей“ през 1959 г. и печели пет награди „Тони“, включително за „най-добър мюзикъл“.

 

Ето че той е толкова успешен, че вдъхновява появата на известния американски музикален филм от 1965 г. „Звукът на музиката“ на режисьора Робърт Уайз с участието на Джули Андрюс като Мария и Кристофър Плъмър в ролята на капитан Георг фон Трап. Филмът е големият победител на наградите „Оскар“ през 1966 г., прибирайки 5 статуетки от общо 10 номинации.

 

 

На 30 юни 2012 г. NBC обявяват плановете си през 2013 г. да излъчат адаптация, снимана на живо в аудио зала на Grumman Studios, Ню Йорк, на прочутия мюзикъл от 1959 г., която ще се нарича „Звукът на музиката на живо!“. Идеята на телевизията е да се пускат повече развлекателни програми, които да се стриймват, тъй като през последните години най-успешните им продукции са били тези, които са съдържали елементите на живо предаване (като „The Voice“). Чрез предаването на живо зрителят се чувства част от събитието и му се дава по-голяма възможност за интеракция чрез социалните мрежи. NBC са се надявали на тези преимущества при живото предаване, за да накарат зрителя да предпочете този вариант, вместо запис. Смятали са, че ако постигнат успех със „Звукът на музиката на живо!“, това „ще отвори вратата към друг вид забавление, което да съществува в телевизията“.

 

На 5 декември 2013 г. 18 милиона зрители гледат на живо мюзикъла, което е най-голямата публика на NBC, записана за четвъртък вечер от 2004 г. до тогава. Успехът на мюзикъла според продуцентите се дължи и на избора на актьори. Те акредитират изключително много кънтри певицата и носителка на 7 награди „Грами“ Кари Ъндърууд, която играе Мария фон Трап. Нейните певчески способности в продукцията впечатляват всички, макар че някои от членовете на семейство Трап, както и част от критиците, смятат, че тя не е достатъчно опитна, за да изиграе такава емблематична роля. Никой обаче не критикува нейните вокални възможности.

 

Точно както и всички други мюзикъли досега „Звукът на музиката на живо!“ ще започне своето стриймване в петък (22 май) от 21 ч. и ще продължи 48 часа на YouTube канала „The Shows Must Go On. Потопете се този уикенд в музиката на един легендарен мюзикъл.

 

Линкът към постановката вече не е активен.

 

 

 

от

публикувано на: 22/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: