Бродуей вкъщи: мюзикълът „Джийвс“

08/05/2020

Маестро, Музика! Петък е! И отново ще имаме възможността и привилегията да надзърнем в света на един от най-гениалните съвременни композитори, а именно Андрю Лойд Уебър. Благодарение на YouTube канала:„The Shows Must Go On!” Уебър и „Юнивърсъл студиос“ всеки петък ни изненадват с едни от най-запомнящите се произведения на изключителния композитор.

 

Всичко с прекрасната инициатива, която ни помага да стоим вкъщи и да не ни е скучно, започна в началото на април с първоначално замисления като 20-минутен ученически спектакъл „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“. Той бе последван от противоречивия си за времето мюзикъл „Исус Христос Суперзвезда“. Преминахме и през бродуейския рекордьор, който се играе и до ден днешен – „Фантомът на операта“. След това последва и продължението, което така и не успя да стигне до Бродуей, но стигна до нас – „Любовта никога не умира“. Чествахме и 50-годишнината на Уебър с почетния концерт в „Роял Албърт Хол“ и ето че вече се изправяме пред новото му предложение.

 

Този петък, 8-и май, точно от 21:00 ч. българско време ще започне 48-часовото излъчване на един не толкова известен и игран мюзикъл, нещо малко по-различно и забавно от творчеството на Уебър, а именно „Джийвс“.

 

 

Годината е 1973-а. Емблематичното дуо Андрю Лойд Уебър и Тим Райс е вече факт. Зад гърба им вече са първите им два мюзикъла („Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ и „Исус Христос Суперзвезда“) и сега се устремяват към следващия си хит. Двамата са фенове на един от най-ненадминатите хумористични автори в английския език сър Пелам Гренвил Удхаус (1881-1975) и по специално – на един от най-известните му персонажи – неподражаемият прислужник „Джийвс“.

Навлизайки в дълбочината на текста, Райс решава, че няма да успее да пресъздаде уникалния хумористичен стил на Удхаус. Андрю от своя страна е твърдо решен, че иска да напише музиката. Райс обаче се отказва. Тази тяхна професионална раздяла довежда до пристигането на друг голям либретист, познат от британската сцена – Алън Ейкбърн.

Годината е 1975-а и след много редакции, отпадане на сюжетни линии и персонажи Алън Ейкбърн и Андрю Лойд Уебър са готови със своя „Джийвс“. Според британския вестник „Дейли Експрес“ двамата отиват в къщата на Удхаус и лично му представят музиката и текста на тяхното произведение. Преглеждайки музикалното произведение, единственото му притеснение е било дали неговите сложни и не дотолкова конкретни герои са достатъчно силни, за да издържат на ясно изразените персонажи в един мюзикъл. За музикалната му оценка на произведението обаче не можем да сме сигурни. Все пак тогава Удхаус е на преломните 94 години и се е смятал за вече „леко“ оглушал.

 

Пробната премиера е на 22 март 1975 г. , почти месец след смъртта на Удхаус. Критиките за съжаление са жестоки. Вариантът на „Джийвс“ по това време е с донякъде изморителната продължителност от 4 часа и 45 минути и без главна женска роля. Това не отказва Уебър и Ейкбърн. Вместо това те преработват текста и музиката и само месец по-късно е времето за действителната премиера в „Her Majesty’s Theatre”. В ролята на Бърти Устър влиза Дейвид Хемингс, а в тази на Джийвс – Майкъл Алдридж.  Отново следва ожесточена критика. Това почти докарва Дейвид Хемингс до отказване от театъра, а Майкъл Алдридж го прави и се посвещава на филмовата си кариера. Хемингс казва: „Беше толкова депресиращо да излезеш пред публика, която вече беше предубедена от критиците, че представлението не струва. Беше ужасно.“

 

20 години по-късно, през 1996-а Уебър и Ейкбърн отново се връщат към Джийвс. Този път те пренаписват всичко наново. Само три песни остават от оригиналния вариант: „Banjo Boy“, „Half a Moment“ and „Travel Hopefully“. Представелнието получава няколко номинации от театралните награди „Лорънс Оливие“, а пет години по-късно „Джийвс“ стига и до един от театрите на Бродуей – „Хелън Хайс“.

 

Преди качването му на Бродуей, вариантът на „Джийвс“ е заснет във филмово студио в Торонто, Канада и се превръща в обичана комедия, пленяваща ни с неангажиращия хумор на Удхаус. Режисьор е именно Ейкбърн, а в ролите на Джийвс и Устър влизат Мартин Джарвис и Джон Шерер. Именно този филмиран мюзикъл ще имате удоволствието да видите този петък, 8-и май, от 21 ч.

 

Линкът към постановката вече не е активен.

 

Въпреки всички трудности мюзикълът „Джийвс“ продължава да се бори, а персонажът ще остане в съзнанието на британската публика завинаги благодарение на Удхаус като един от най-забавните в света на литературата. Нека се позабавляваме с неговия сложен и забавен свят, построен от може би най-забавния британски автор и докаран до музикалната театрална сцена от друг гениален автор, но на музика – Андрю Лойд Уебър.

от

публикувано на: 08/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: