Бродуей вкъщи: „Исус Христос суперзвезда“

10/04/2020

На вниманието на всички мюзикъл фенове… и не само. Знаем, че е пандемия, държавата е в криза, културата е в застой, религията е под въпрос и наближава Великден… Но няма страшно, защото Андрю Лойд Уебър се е погрижил за нас, за нашето настроение, култура и не на последно място – за нашия религиозен дух. Миналата седмица той официално обяви, че всеки петък ще се грижи изобилно за свободното ни време, споделяйки с нас едни от най-добрите си музикални произведения.

 

 

След успешното колабориране на мюзикъла „Йосиф и фантастичната му шарена дреха“ (1968г.) Тим Райс (либрето) и Андрю Лойд Уебър (музика) отново се събират през 1970-а, за да се фокусират върху една друга библейска фигура. Исус от Назарет.

 

Двамата написват мюзикъл, който проправя пътя на рокендрола в театъра. Взимат гледната точка на Юда и разказват историята на Исус в последните му дни до неговото разпятие. Интересното е, че първоначално дуото Уебър и Райс нямат никакъв успех при търсенето на продуценти, които да финансират голямата и амбициозна театрална постановка. Уебър дори си спомня думите на някои от тях, че това може би е най-лошата идея в историята. За времето си идеята може би е била прекалено дръзка. Юда да ни отвори очите, че Исус е просто човек с учение, превърнат в суперзвезда?

 

Откъс от филма от 1973 г.

 

Тогава идва ново по-лесно и определено по-бюджетно решение. 87-минутен концептуален албум, който излиза през същата тази година. Записан изцяло в студио, албумът е, както казва Райс : „по-кратък, по-съвременен, повече рокендрол, изпълен с енергия и по-достъпен до младото поколение“.

 

В албума влизат гласовете на тогавашния вокалист на Deep Purple Иън Гилън (Исус Христос) и Ивон Елиман (Мария Магдалена), която Уебър и Райс откриват в нощен клуб в Челси, където тя пее, за да се прехранва. По-късно е поканена да изиграе същата тази роля и във филмовата екранизация от 1973-а. Там тя прави емблематично представяне и печели „Златен глобус“, а  до ден днешен е считана за най-добрата Мария Магдалена.

 

Линкът към постановката вече не е активен.

 

Още с излизането си, албумът приковава вниманието. На хората, на критиката, на религията. Стига до началните позиции на Билборд класацията за поп-албум на САЩ. Логично, това довежда албума и до първоначалната му идея – да се качи на Бродуей. Този най-желан театрален подиум обаче го поставя още повече в светлината на религиозните прожектори и той трябва да се пребори с много критики. Те не успяват да спрат иновативния мюзикъл и той продължава своя път към успеха и любовта на хората. Следват множество версии и интерпретации – филми, представления, турнета, концерти и така до днес, когато ще имате възможносттта и удовлствието да видите великобританската продукция на „Исус Христос Суперзвезда“ от 2012 (UK Arena Tour). И то абсолютно безплатно.

 

Събитието е толкова голямо, а ролята на Исус – толкова важна, че британците създават специално риалити предаване „Superstar“ в търсене на най-подходящия кандидат за ролята на Христос. Явяват се 41 участници, но накрая оспорваната битка печели британският актьор Бен Форстър. Част от съдийската комисия е и самият Андрю Лойд Уебър и бившата „Спайс гърл“ певица Мелани Си.

 

Два месеца по-късно Бен Форстър вече е част от британското турне, придружаван от Мелани Си, която след ролята си на съдия изиграва и ролята на Мария Магдалена. Музикалният стендъп комедиант пък – Тим Минчин влиза в ролята на Юда, който със сигурност също ще заслужи вашето внимание.

 

 

Линкът към представлението ще се активира точно в 21 часа на 10 април, когато ще започне он-лайн излъчването му и ще остане активен до 21 часа на 12 април.

 

 

Не забравайте, че ще имате на разположение единствено 48 часа, в които да намерите време за този шедьовър. Шегуваме се. Естествено, че ще намерите време. Всичко, което имате сега е време. Бродуей е у вас. Останете си вкъщи.

 

„It’s show time”

 

от

публикувано на: 10/04/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: