Бродуей вкъщи: Алфи Боу и турнето „Bring Him Home“

16/10/2020

Ето че YouTube каналът “The Shows Must Go On” наистина продължава шоуто. Чрез него в продължение на няколко месеца ние се наслаждавахме на легендарни музикални представления, сред които и седем заглавия от гениалния Андрю Лойд Уебър, като например „Котки“ и „Фантомът на операта“. Сега каналът ще продължи да ни радва с още и още музикални шедьоври. Денят отново е петък, часът е 21 ч., а стриймът ще остане на разположение за 48 часа.

 

А какво ще гледаме този петък, 16 октомври, от 21 ч.? Ще имаме възможността да се насладим на един от най-добрите тенори на Великобритания, звездата от мюзикъла „Клетниците“, „лошото момче на операта“ – Алфи Боу. Именно неговото концертно представление от турнето му „Bring Him Home“, записано на живо в „Royal Festival Hall“ в Лондон ще можем да видим. Присъединете се към едно магично и пропито с разнообразна колекция от музикални творби и гост изпълнители като Мелани С и Том Флечър шоу.

 

 

Алфи Боу

 

Алфи Боу, или Алфред Джовани Ронкали Боу, както е цялото му име, е роден през 1973 г. в Блекпул, Англия и въпреки италианските си средни имена, няма и капка италианска кръв в него. Затова пък е кръстен на папа Йоан XXIII (Анджело Джузепе Ронкали). Музикалният му вкус се оформя, слушайки бащините плочи на Рихард Таубер и макар да е бил „искрено отегчен“ от това, което чува, на по-късен етап разбира колко му е повлияло. А когато на 11 години за първи път чува операта „Бохеми“ на Пучини. Дори не е подозирал, че някой ден ще направи големия си пробив именно с модернизацията на операта, поставена на Бродуей. И не само това. За своето изпълнение той ще спечели специалната награда „Тони“ за превъзходство в театъра. Но засега той е все още дете.

 

От автомобилния гараж до Английската национална опера

 

Първото му музикално изпълнение е на 14 години на местен концерт и макар да изпълнява само няколко строфи, той е изключително притеснен. Не знаем дали това го е накарало да се отклони малко от пътя си и на 17 вече да работи в автомобилен гараж, но ето че е там. И, докато полира колите, пее. Всеки ден. И макар в повечето от случаите неговите колеги да не са го чували, заради шума в гаража, този, който е трябвало, го е чул. Един от клиентите на автомобилния сервиз, който работи в музикалната индустрия, забелязва музикалния талант на момчето сред спортните коли. И всичко, което прави е да му каже, че трябва да отиде на прослушване в „D’Oyly Carte Opera Company“ в Лондон. Когато младият Алфи Боу пита своите колеги дали трябва да изостави сигурната си работа, за да се занимава с пеене, те му връчват якето и го изритват от гаража: „Просто трябва да опиташ“.

 

Жан Валжан и „Клетниците“

 

Боу изоставя полирането на спортни коли и отива в Лондон, където прослушването му е успешно. Паралелно започва и своето музикално обучение в престижните лондонски учебни заведения. И именно докато учи по програма за млади артисти в Кралската опера, режисьорът Баз Лурман („Ромео и Жулиета“ и „Мулен Руж“) го открива и му предлага една от главните роли в „Бохеми“. Останалото е история… Която ние знаем.

 

Макар по това време множеството изяви на Алфи Боу вече да са му спечелили име, има едно обаждане, което наистина ще изстреля кариерата му нагоре. Докато е в задния си двор, садейки зеленчуци, му се обаждат с предложение да се превъплъти в желаещия изкупление французин Жан Валжан от „Клетниците“. Той спира земеделското си занимание и остава неподвижно на място. Започва да мисли за невероятната възможност, която е на пътя му и за това как ще изпее емблематичната за Жан Валжан песен молитва „Bring Him Home“.

 

Ролята на легендарния французин той изиграва през 2010 г. на концерт –  продукция на „Уест Енд“ по случай 25-годишнината на английската адаптация, продуцирана от Камерън Макинтош. След забележителното изпълнение на Боу на „Bring Him Home “ неговият колега Мат Лукас ще му сподели зад кулисите: „Тази вечер, Алфи, се роди звезда“, а Алфи скромно ще му отвърне: „О, така ли? Кой?“.

 

 

Боу влиза в ролята на „клетника“ многократно през годините, включително на Уест Енд и на Бродуей през 2015 г. Цялото му превъплъщение сякаш е белязано от изпълненията му на „Bring Him Home “. Това е балада, която в последствие Алфи Боу пее на множество сцени по целия свят и вероятно ще я пее завинаги, защото тя става толкова знакова за неговото творчество, че, както самият той казва:

„Бих бил обесен, удавен, разчленен, ако не изпея тази песен на всяко шоу“.

 

„Bring Him Home “ – турнето

 

Според думите на тенора песента става част от него, така че няма как неговото английско турне да не мине под знаковото ѝ име. Това турне е напълно разпродадено, започва на 6 декември 2011 г. и завършва на 4 февруари 2012 г., а The Shows Must Go On ще ние представят записаното на живо в „Royal Albert Hall“, Лондон шоу. А то наистина е шоу – стилно, бляскаво и много, много разнообразно. Защото Алфи Боу е не просто един от най-добрите тенори, той е различен тенор, обявявайки понякога операта за скучна, защото той обича да дава на публиката от всичко: от операта, през мюзикъла, до рока и съвременното звучене. Единственото, което за него е важно, е да бъдеш искрен с гласа си.

 

Именно заради неговата многоликост в творчеството му, спектакълът, който ще видим е толкова интересен и разнообразен във всички тонове на хубавата музика. Тенорът ще ни подари гласа си с изпълнения на парчета от мюзикъли като емоционалната „Maria“ от „Уестсайдска история“, песни от „Мулен Руж“, „Мечта на колела“ („Chitty Chitty Bang Bang“) и закъде без „Bring Him Home“, разбира се. Боу ще ни предложи и колекция от тематични Джеймс Бонд песни. Към него пък ще се присъединят гост изпълнители като комедианта и колегата му от „Клетниците“ –  Мат Лукас, – поп звездата Мелани С, музикантът Том Флетчър и др. Да не говорим, че Алфи Боу е такъв фен на рок музиката, че изненади в изпълненията му винаги се очакват. Неслучайно го наричат „лошото момче на операта“.

 

Ето такъв тип спектакъл ни очаква, така че присъединете се към него този петък, 16 октомври, от 21 часа на YouTube канала TheShowsMustGoOn, където линкът ще ви очаква в рамките на 48 часа:

 

 

 

 

от

публикувано на: 16/10/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: