Идеалното онлайн приложение е мит

18/02/2014

Да предложиш на слушателите си мобилно приложение е сред най-атрактивните услуги на съвременните медии.

Проучване на Еврорадио, което анализира мобилните приложения за радио или телевизия, показва, че до момента на пазара липсва продукт, който да задоволява нужните на всички обществени медии. Според организацията на европейските медии проучването демонстрира още и необходимостта от едно общо мобилно приложение – в духа на инициативата на EBU за еврочип.

Изследвани са повече от 550 приложения в рамките на цяла Европа. Докато някои радиостанции предлагат съдържание със софтуер, който стриймва само аудио, други изискват по-интерактивни, богати на съдържание приложения.

Медиите се влияят една от друга, развиват, добавят, а понякога премахват опции и функционалности.

Аудиото доминира

Най-популярната функция в приложенията на обществените медии са аудиостриймовете в реално време, най-често доставяни във формат MP3 (128 kbps). Те се предлагат от 90% от организациите. Видеостриймовете на живо могат да се гледат при 38 на сто от медиите. Стандартният кодек, който се ползва за видео на живо, е H.264/MPEG-4.

Изглежда аудиостриймингът е значително по-лесен за реализиране, ценово по-ефективен и лесен за управление, отколкото „живия“ видеострийминг. Пък и от гледна точка на правата видеото е по-сложно от радиото.

От радиостанциите, които нямат мобилна версия, 39% възнамеряват да създат скоро. Останалите все още се двоумят дали да пуснат мобилен или адаптивен уебсайт, имайки предвид разходите по създаването на адаптивен дизайн.

Едно от най-големите предизвикателства е да получиш точните данни за потребителите. 94% от организациите отговарят, че ползват инструмент за мониторинг на уеб трафика, а 81-а от 100 прилагат инструмент за наблюдение на трафика от приложенията.

Проблемът е как да се сравнят данните за слушателите извън ефира спрямо живия стрийм през приложение и като сваляне на подкаст. Има нужда от сравнителна „валута” – за измерване на аудиторията, както и да се разработи общ метричен инструмент за всички платформи, тъй като интерактивността е важна функция на приложенията.

от

публикувано на: 18/02/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: