Доверието в традиционните медии се засилва

26/03/2018

news-1729539_1920

Във времена на изобилие от всякакви източници на информация, доверието е най-важната част от отношението между медиите и аудиторията. Но да се удържат високи нива на доверие в среда, замърсена с информационни балони, изкривяващи информацията препечатки и фалшиви новини, се оказва се по-трудна задача.

Medii-4b (1)

Именно заради това измерването на доверието е ключов механизъм за обратна връзка по отношение на медийната организация и нейния продукт, чрез който медиите могат стратегически да планират развитието си. В хода на това изследването на EBU – Европейския съюз за радио и телевизия, части от което ви представяме тук, са използвани данни от Евробарометър по отношение на доверието в медиите през 2017 г.

Медии 3а

Целта му да е да се изчисли „нетният индекс на доверието“, който да даде представа за нивото на доверие, което гражданите на всяка европейска страна имат в различните видове медии. Индексът се изчислява на базата на това какъв процент от гражданите отговарят с „по-скоро се доверявам“ и „по-скоро не се доверявам“ на зададените им въпроси, без да се взимат под внимание неутралните отговори „не мога да преценя“.

 

Медии 2аМножество национални и международни проучвания споделят едно и също заключение –  доверието в медиите никога досега не е бил толкова ниско. Като основна причина за това се определя бумът на дезинформация и фалшиви новини в интернет. Тяхното влияние е толкова голямо, че могат да бъдат определени като заплаха за модерните, демократични общества.

Доверие медии а

Една от положителните тенденции обаче е, че доверието в традиционните медии се повишава. Увеличаващият се брой на фалшиви новини и ненадеждна информация онлайн допринася за това утвърдените вече традиционни медии да увеличават влиянието си. Изградената на базата на факти качествена журналистика в момента се цени повече от всякога. Именно сега е моментът традиционните ефирни медии да възобновят доверието в тях.

Медии 5а

Като изключение от общата тенденция се обособява България. У нас доверието в социалните мрежи остава високо на фона на другите европейски държави.

от

публикувано на: 26/03/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: