НЕС-мечтаното трио

17/09/2018

NES

Не става дума за нес-мечти като синоним на бързоразтворими, пробуждащи, тонизиращи. Несрин Белмок е единственото ново за нас име – певица и виолончелистка в Операта на Валенсия, работила също със “Cirque du Soleil” и диригента Даниел Баренбойм. Корените ѝ са френско-алжирски и затова не е учудващата лекотата, с която представя песните на арабски, френски и испански.

Поетично е слабо казано, шепотът в началната композиция, дала заглавието на албума („Ahlam“ – мечта) е изящно въведение като в преддверието на Аламбра. Водните каскади и уханията на портокалите в цвят ни съпътстват в разходката из останалите теми, които смело мога да оприлича на вътрешни дворове („The World Is Blue“), скрити зад решетките на прозорците погледи („Laisse Moi Entrer“), пътешествие във времето („Le Temps“).

Челистът Матийо Салио е сред основателите на познатото ни трио „Херес-Тексас“, а техниката му на моменти („Priere“) придава звучност на стабилен контрабас, върху който удобно се извисява гласът на Несрин.

Перкусиите на Давид Гадеа (Соле Хименес, Хосеми Кармона, Шимо Тебар) могат да са колкото галещи, толкова и игриви, но отново в основата на вокални пируети („Happy NES“).

Настроенията в албума отлично отговарят на стилната му корица, а след представленията на триото в знакови испански сцени (“Circulo de Bellas Artes” – Мадрид, барселонската зала „Аполо“ и Двореца на музиката във Валенсия, фестивала Сеговия фолк), есента предстои турне в Германия (в Берлинската филхармония) и Франция (в парижкия престижен клуб “Sunset”).

Първо интегрално слушане можете да направите в спотифай, а самият албум на физически носител е при приятелите ни в Дюкян Меломан.

от

публикувано на: 17/09/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: