Alegrias – споделената радост от „Латино-Грами“

16/11/2018

Никой не си го и помисляше, да не говорим мечтаеше, преди шест години, когато фламенко-певецът Арканхел току-що бе завършил първия си концерт на „Джаzz+ фестивал“ в София…

 

През нощта след концерта той открива богатството на българските гласове благодарение на Маргарита и Явор – организатори на концерта. При следващото му идване диригентът Георги Петков го среща с младия си хоров проект от НБУ, които условно наричаме „Лалетата“ по името на „Лале ли си“. Маргарита измисля испанско-българско име на проекта – „Еструна“ (испанците не могат да произнесат „с“ в началото на дума с последваща съгласна).

 

Всичко това съвпада с гостуването на басиста Рено-Гарсия Фонс, който също изявява желание да се включи в проекта, но ангажиментите не му позволяват.  Заместен е от кубинския басист, живеещ в Испания, Йелси Ередия. Артистичен директор за момента е италианският композитор и китарист Антонио Форчоне. Неговата авторска композиция „Аламбра“ е изпълнена с текст на Гарсия Лорка, подбран от Маргарита и изпят на испански и български от Арканхел и момичетата, наречени вече „Младите български гласове“.

За премиерата каним колегата и приятел Хосе-Мигел Лопес, автор и водещ на най-старото и уважавано предаване за уърлд в испанския национален ефир – „Дискополис“ по Радио 3. Предаването трябва да е на живо от студиото на Радио София в навечерието на концерта. Второ студио гостоприемно отваря врати, микрофоните и демо-записите с гостуване и на Теодосий Спасов са факт. Хосе-Мигел след връщането си ги пуска на организатори на няколко фестивала в Испания и от този момент поканите не секват до ден-днешен, а последният концерт бе във Валенсия на 10 ноември 2018.

 

Документалните записи от миналогодишното турне на Арканхел и „Младите български гласове“ са подбрани от Арканхел и издадени от Юнивърсъл-Испания. Номинацията за най-добър фламенко албум е в изключително конкурентна среда, 4 от петте албума са на артисти, които ежедневно звучат и в нашия плейлист в „Дуенде“.

Това накратко е историята, която няма да намерите описана нито в корицата на албума, нито където и да е другаде, освен в архивите на БНР и РНЕ-3 (Испанското национално радио-радио3).

Горди сме, че сме част от нея, както и Форчоне, и Йелси.

Честито Грами на заслужилите!

от

публикувано на: 16/11/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: