Танго-фадо от проекта до дуото

19/11/2018

Наскоро излезе дуетен албум с фадо-танго, танго-фадо и собствени композиции на двама композитори, инструменталисти и преподаватели – аржентинският бандеонист Даниел Бинели и португалският китарист Педро да Силва. Всичките отзиви са заслужено суперлативни и досадно повтарящи се относно общата хармония и мелодична структура на тези два отдалечени географски, но не и духовно стила. Набляга се на забавянето на ритъма в „Обливион“ в сантиментална милонга чрез китарата на Педро, както и в превръщането на няколко лисабонски мелодии в танго с бандонеона на Даниел. Безспорно, тези наблюдения имат резон, но се учудвам на малкото любопитство на споделящите един, да си кажем честно – добър проект.

 

 

 

Но проектът не се ражда случайно. Преди три години и двамата участват в класическата му версия с гласа на фадищата Натали Пирес. Идеята и част от композициите са на Лусиа Карузо, съпругата на Педро и съоснователка заедно с него на „Манхатън Камерата“. Техният албум се казва просто „Танго-Фадо проджект“. Пиесите в него се развиват най-малкото неочаквано, да не кажа неузнаваемо. Фадото „Април в Португалия“ е ритмизирано като танго, а следващото го “Mi Buenos Aires querido” на Гардел дори е изпято с текст за любимия… Лисабон – естествено, като фадо.

 

 

Разменените топоними продължават с  парче, изсвирено и сега, три години по-късно в оригинал – „Старият Лисабон“, превърнат преди в „Старият Буенос  Айрес“.  Трансжанровото и транскултурално приключение завършва с една сюита в 4 части на Пиацола, посветена на диригента на първия оркестър, където работи. Аранжиментите са на Даниел Бинели, класическото пиано, както и в „Април в Португалия“, е на аржентинката Поли Ферман.

 

 

Без значение дали си падате по тангото, фадото или и по двете, миксът от двата албума в плейлиста ни само би разширил усещанията ви за безбрежност.

 

от

публикувано на: 19/11/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: