Еструна

13/01/2014

Арканхел с Нови български гласове – „Лалетата” под диригентството на Георги Петков с участието на Антонио Форчоне, Йелси Ередия и Агустин Диасера, със специалното участие на Теодосий Спасов.

 

Премиерата на музикалния проект с участието на световноизвестни музиканти от четири европейски страни бе на 24 април 2013 в зала „България”.

 

Еstruna е пълноводната река, в която са се влели две традиции, Estruna е преплитане на няколко нишки, Еstruna е предизвикателство за дръзките, Еstruna е срещата на кръстопътя на изкуството, Estruna е вокална въздишка – Е Струна!

 

Проектът Еструна се роди от желанието на артисти, идващи от различни култури и музикални стилове да заговорят на един език.

 

Творческото намерение на проекта Estruna е да даде нов прочит на испанската и българската песенна традиция, като я проектира в съвремието и ѝ вдъхне модерна чувствителност. Проектът стъпва на фламенко и българската традиционна песен, а етно-джаз езикът на Антонио Форчоне (акустична китара), Йелси Ередия (контрабас) Агустин Диасера (перкусия) и Теодосий Спасов (кавал) го отвежда извън жанровата рамка в градината на прекрасното и непознатото. Всички музиканти в този проект споделят общ интерес към българската традиция и фламенкото и са готови да прегърнат предизвикателството да поемат по пътя в постоянно търсене на красотата.

 

Първите репетиции по новия проект Estruna се случиха през 2013-та в София и бяха документирани във филм на Марина Евгениева “Отвъд нотите“.

 

Репетициите завършиха с изненада, поднесена на публиката на последния концерт от фестивала Джаз Плюс – изпълнение на „Лале ли си, зюмбюл ли си” от участниците в Еструна, което изтръгна сълзи от слушателите и донесе овации на изпълнителите.

 

Композициите са с нови аранжименти, дело на музикалния директор на проекта Антонио Форчоне, а вокалните партии на „Нови български гласове – Лалетата” са написани от доц. Георги Петков.

 

Специалният гост музикант на проекта Теодосий Спасов обогатява цялостната картина със своя неповторим стил. Красивите мелодии на песните, носени от вокала, се обличат постепенно от звуците на другите инструменти; на места гласовете звучат акапелно, за да изпъкне красотата им, на други контрабасът води диалог с вокала, а после се вплита и китарата.

 

Композициите имат своя нов живот, облечени в празнични джаз одежди и накичени с неземно красиви български „Лалета”. Музикантите рисуват заедно една обща красива картина, както споделя самият Форчоне: „Смятам, че това е като едно платно, на което всеки със своята култура ще нарисува по нещо. Всеки един от нас е свързан със своите корени, със своята култура, но когато ти трябва да направиш нещо в едно ограничено пространство, трябва да си внимателен да не отнемеш от мястото на другия. Същото е когато имаш една красива картина, която е балансирана, в която има хармония. Всичко ще бъде направено хармонично, това винаги ни е харесвало.”

 

 

В репертоара влизат няколко класически фламенко песни, като La leyenda del tiempo и La Aurora de Nueva York на Федерико Гарсия Лорка, авторски композиции на Антонио Форчоне и Рено Гарсия-Фонс (Alhambra, Nostalgia, Agua Dulce и Enamorado), а от нашия фолклор ще разцъфнат „Лале ли си, зюмбюл ли си”, „Руфинка болна легнала” и „Снощи съм минал, кузум Еленке”. Разбира се ще има и изненади, под формата на специално написани за проекта композиции.

 

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” 2013 на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019. Еструна има медийната подкрепа на БНР/Радио Бинар и Радио 3 на Испанското национално радио и през 2014 ще бъде представен на няколко летни фестивала в Испания.

 

За повече подробности следете www.estruna.jazz-plus.com

 

 

от

публикувано на: 13/01/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: