.radio

13/02/2017

dot radio

Домейнът от първо ниво .radio е готов за пускане.

2017-а е важна година за радиото. Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) ще пусне на пазара ново име на домейн от първо ниво (TLD) – .radio, предназначено за радио общността, което постепенно ще промени начина, по който хората достигат интернет ресурси, свързани с радиото.

Домейнът с разширение .radio може да се използва за уеб и имейл адреси и ще се управлява от EBU с подкрепата на други световни съюзи за радио разпространение.

В продължение на четири години

Четири години EBU и неговите партньори подготвят старта на домейна .radio. Проектът беше одобрен от всички водещи радио организации в света (включително ABU, AER, AIB, AMARC, ASBU, AUB, CBU, EGTA, IAB, NABA, OTI и URTI).

Изключително за сферата на интернет, този проект е общностен домейн от първо ниво (TDL), създаден за благото на цялата радио индустрия и любителите ентусиасти и е запазен за хора и фирми с активен интерес в радио сектора.

„Ние предполагаме, че радио общността би искала да обмисли осигуряването на целостта на своето присъствие в интернет като поиска подходящи .radio домейни първоначално със защитна цел“, каза управляващият проекта на EBU за домейна .radio Ален Артеро.

Този домейн ще бъде фокусиран върху съдържание и въпроси, специфични за радио тематиката, за да се предотврати появата на спекуланти и нахлуването на самозванци (sybersquatting) в домейна. Така това разширение бързо ще се превърне в интернет пространство с висока стойност за уеб сайтове, системи за електронна поща и други интернет приложения.

За използването на домейна .radio ще бъдат приемани следните категории кандидати:

· Радиостанции;

· Съюзи на радио и телевизионни оператори;

· Интернет радиа;

· Радиолюбители;

· Радио професионалисти (журналисти, радиоводещи, диджеи, …);

· Дружества, свързани с радио, които продават радио стоки и услуги.

radio 1

Предварителният график (който подлежи на промяна) включва следните стъпки:

Подготовка – септември 2016 – февруари 2017;

Програма Пионери – февруари 2017 – юни 2017;

Предпусков период – май 2017- юни 2017;

Официално стартиране – септември 2017 – октомври 2017;

Масова достъпност – ноември 2017 – декември 2017.

radio2

ALP – подлежи на одобрение от ICANN*. Окончателните дати и продължителност на периодите ще бъдат потвърдени скоро.

Приоритет 1 – Официални радио оператори – Период на утвърждаване.

Приоритет 2: Период Сънрайз (Търговски марки в базата TMCH).

Приоритет 3: Съюзи на радио и телевизионни разпространители.

Приоритет 4: Интернет радиa – Приоритет 5: Радио любители.

Приоритет 6: Радио професионалисти – Приоритет 7: Радио компании.

Приоритет 8: Период Landrush (както по-горе с по-голяма гъвкавост).

Масова достъпност

Предпусков период и стартиране

По време на предпусковия период мениджърите на радиостанции трябва да заявят .radio домейн(и). EBU вярва, че във фокуса на това ново пространство в интернет трябва да стоят радиостанциите и ги счита за своя най-голям приоритет. Затова EBU и ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) осигуряват на радиооператорите периода от 3 май до 5 юли 2017, преди официалния старт на домейна, като предимство пред всички други категории клиенти и търговски марки за период от 60 дни.

Ако, например, радиостанция и онлайн радио заявят един и същ домейн, на радиостанцията ще бъде позволено да закупи това домейн име (при условие, че отговаря на името на станцията).

В тази предстартовата фаза принципът на работа не е „първи по време, първи по право“. Екипът на .radio ще се стреми да оптимизира разпределението на имената с този домайн с цел разрешаване на спорни въпроси и приоритизиране на съществуващите радиоуслуги. Предпусковият период е запазен изключително за радиостанции.

Всички други категории заявления от сектора ще бъдат разгледани през пусковия период в рамките на подобен срок от 60 дни.

Как да заявите имена на домейни?

Заявката за .radio домейн трябва да  свърже заинтересованите страни с регистратор (компания, която продава интернет домейни) при условие, че имат подписано споразумение за продажба на .radio домейни или да се свържат директно с EBU, който ще действа като търговец. По всяко време собственикът на домейна може да го трансферира от един регистратор към друг.

Цената за регистриране на домейн име .radio

ще бъде различна за фирми и физически лица. Това ще зависи от регистратора, който предлага продукта. От значение е също дали някои допълнителни услуги са включени в годишната такса (хостинг, мейл сървър).

За фирми стандартните цени ще са между 200 и 250 евро на домейн за година. За физически лица цената ще бъде много по-ниска.

* ICANN (Интернет корпорация за присвоени имена и адреси) е частна (неправителствена), корпорация с нестопанска цел, отговаряща за разпределение на IP адресното пространство и управление на системата от домейн имена от първо ниво. Ролята на ICANN е да контролира огромна и сложна мрежа от взаимосвързани уникални идентификатори, които позволяват на компютрите в интернет да се откриват.

от

публикувано на: 13/02/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: