Инициативата „Еврочип“ получи ново развитие

27/09/2013

EBU

Няколко водещи в Европа обществени радиа (от Полша, Великобритания, Швеция, Германия, Холандия, Белгия, Италия, Швейцария, Норвегия), сред които BBC и RAI, са подписали меморандум в Женева, Швейцария миналия месец, който обединява усилията им за широкото навлизане на еврочипове.

Много надежди се възлагат на еврочипа, като начин за обезпечаване на бъдещето на радиото. Европейският съюз създаде инициативата „Euro-Chip“, за да подобри достъпа до радио чрез хибриден дигитален подход, маркетиран под това име. Инициативата популяризира инсталирането на приемащи устройства във всички мобилни устройства и радиоприемници, които да позволят на аудиторията да слуша радио навсякъде – и то без допълнителни разходи. Потребителите няма да плащат, за да получават широколентови или ефирни радио услуги.

„Eврочипът цели да осигури бъдеще за радиото в дигиталната икономика и да улесни прeминаването към дигиталното радио“, коментира Кристиан Вог, директор на Радио департамента на ЕBU.

„При конвергенцията на медии в наши дни аудиториите, и в частност младите хора, очакват да слушат радио на своите смартфони и таблети. Въпреки че иновативните устройства все по-настойчиво изместват традиционните радиоприемници, като медия радиото ще продължава да бъде търсенo от потребителите и ще остане популярнo, доколкото бъде достъпно чрез устройствата, ползвани от аудиторията днес и в бъдеще“, допълва още Кристиан Вог.

Меморандумът между радиа от различни европейски държавни е крайъгълен камък в реализирането на инициативата за еврочипа. Той обединява различни групи заинтересовани, които се стремят да популяризират хибридното цифрово радиоизлъчване за домашни радиоприемници, радио в автомобила, таблети и смартфони чрез отворени стандарти за интернет протокол за хибридно излъчване, познати като инициативата „Смартфони“.

от

публикувано на: 27/09/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: