BBC обяви война на фалшивите новини

25/01/2017

fake-1903774_1280

BBC (British Broadcasting Corporation) ще сформира екип за проверка достоверността на фактите, излагани в медийното пространство, ще следи за преднамерено подвеждаща и лъжовна информация, маскирана като истински новини, и се ще грижи за нейното опровергаване.

С нарастващото притеснение от страна както на политиците, така и на медийните експерти, около последиците от разпространението на невярна информация онлайн, Джеймс Хардинг, директор „Новини“ към BBC, заяви пред екипа си, че BBC ще „влезе в битка с лъжите, изопачаването на факти и преувеличенията“.

Намеренията са поредицата „Проверка на достоверността“ („Reality Check”) на ВВС да се превърнe в постоянна рубрика. Към нея ще работи сформиран за целта екип, който ще атакува невярна информация и факти, достигнали до широка популярност в социалните медии. „ВВС не може да редактира целия интернет, но не можем и да стоим настрана – допълва Хардинг пред в. „Гардиън“. – Ще проверяваме най-популярните разпространители на невярна информация във Фейсбук, Инстаграм и другите социални медии“.

По време на големи събития като например референдума за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз и изборите в САЩ невярната информация достигна пикови равнища. В много от случаите новините са напълно изфабрикувани и често са създадени единствено с цел печалба на базата на посещения.

Фейсбук е сочен за платформата, която в най-голяма степен се опитва да възпрепятства разпространението на фалшиви истории. В края на миналата година сайтът разкри плановете си в бъдеще да въведе функционалност, която да позволява на потребителите да маркират невярна информация. След това тя ще бъде допълнително проверявана с помощта на независима организация за проверка на достоверността.

Екипът за проверка на ВВС ще се съсредоточи върху твърдения, които са очевидно скалъпени и целят да насочват общественото мнение в грешни посоки, претендирайки, че излизат от уважавани медии. Решението да се тръгне срещу така наречените „фалшиви новини“ идва в особено критичен момент от дебата около механизмите за потвърждаване на достоверността на онлайн информация.

Усилията на ВВС по отношение на проследяването на лъжливата информация са част инициативата на компанията за увеличаване на броя на „бавните новини“, които разчитат на по-задълбочен анализ и журналистическа експертиза. Тяхната цел е да спомогнат британската общност да се ориентира по-добре в този турбулентен период в историята на кралството.

ВВС предвижда и сформиране на мрежа от експерти от различните отдели на компанията, която да действа като „разузнавателен екип“ в рамките на отдел на „Уърлд сървисес“ (World Services). Отделът е с увеличен бюджет в размер от 290 милиона британски лири за разширяване на дейността си на други езици и инвестирането на допълнителни средства в журналистика на данните.

Според Хардинг през 2016-а ВВС е била залята от новини заради моментното състояние на света, което той определя като „ера на нестабилности“ и допълва:

„Нормалността е възпрепятствана от нисък икономически растеж и голямо социално неравенство; технологичните иновации водят след себе си промени в поведението и несигурност на работните места; старите партии биват изместени от нови политически групи, които се фокусират върху исканията на точно определени социални групи и подсилват гласовете, призоваващи към изолация. Ние трябва също да си обясним и каква е движещата сила на новините. Трябват ни бавни новини, новини с повече дълбочина – факти, разследвания, анализи, експертни мнения, които да ни помогнат да си обясним днешния свят.“

от

публикувано на: 25/01/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: