Съдбата на обществените медии

30/01/2018

EBU

Това отворено писмо, озаглавено „Без лиценз – голямата тема за членовете на Европейския съюз за радио и телевизия“, от медийния експерт и бивш директор на ирландската национална телевизия Ноел Кърън беше публикувано в швейцарски вестник по-рано този месец. Водени от убеждението, че дискусията около съдбата на обществените медии е не по-малко актуална в България, която също е член на Европейския съюз за радио и телевизия, ние публикуваме пълния му текст.

През март на швейцарците предстои референдум, на който те трябва да решат дали искат да продължат да плащат за годишен лиценз за обществени медии. Моментът ще е важен не само за Швейцария, но и за всички членове на Европейския съюз за радио и телевизия.

Въпреки че сме най-известни с това, че сме организатори на Европейския песенен конкурс „Евровизия“, EBU преди всичко е организация, която съществува, за да подпомага и представлява обществените медии в Европа. Централата ни се намира тук в Швейцария не само заради добрите условия на работа, но и защото страната е известна с качествената си аудиовизуална продукция.

Ако кампанията за отказ от лиценз се окаже успешна, Швейцария ще се превърна в първата страна в Европа без обществено информационно разпространение.

Гласът „за“ ще означава края на обществените медии в Швейцария. Краят на програмите, правени, финансирани и контролирани от обществото за обществото. Програми, които обслужват всички – от жителите на големите градове, до живеещите в малки общности в провинцията, обслужват хората, които са в основата на разноликото и плуралистично швейцарско общество.

Поддръжниците на инициативата може би ще заявят, че това не е от значение в свят, в който аудиторията има достъп до различни видове медии по всяко едно време.

Аз обаче вярвам, че в историята на разпространението на информация не е имало време, в което нуждата от финансирани и независими обществени медии да е била по-голяма. Именно защото в момента всеки може да разпространява гледната си точка и мнение онлайн, доверието в медиите спада. Във времена като тези хората имат нужда от медии, от които да получават независими новини, достоверна информация и национално представителство.

Далеч без да са в тежест на националните икономики, европейските обществените медии инвестират 18 милиарда евро годишно в създаването на авторско съдържание – това е 2.6 пъти повече от бюджетите на „Нетфликс“ и „Амазон“, взети заедно.

Повече от три четвърти от програмите на обществените медии в рамките на Европейския съюз за радио и телевизия се създават локално, като по този начин не само подпомагат икономиките на отделните държави, но и допринасят в огромна степен за запазването на националните идентичности. В Швейцария плащането на лицензите подпомага финансирането и на 34 местни регионални телевизии, както и на националната обществена телевизия.

Новините, документалистиката и художествените продукти, създавани на местно ниво, показват и изследват нашата същност и ни помагат да поставим себе си в глобалния свят. Изкуството и спортът ни обединяват и ни помагат да съпреживяваме важни за нацията моменти, но и ни помагат да осъзнаваме какво ни прави уникални!

Нашите проучвания показват, че добре финансираните и стабилни обществени медии вървят ръка за ръка със здравата демокрация. Навсякъде по земното кълбо сме свидетели на примери за вредите върху демокрацията, които могат да бъдат нанеси, когато хора със съмнителни интереси и без мисъл за обществената журналистика поемат контрола върху медиите.

Радиото и телевизията все още са местата, към които хората се обръщат за достоверни новини и информация. В свят, в който фалшивите новини се разпространяват като горски пожари онлайн, обществените медии са още по-важни за удържането на работеща демокрация.

Когато Европа е разтърсвана от промени, когато вярата в традиционните институции се пропуква, докато недостоверността на някои новини достига много притеснителни нива, обществените медии остават надежден и обединяващ обществен фактор.

Това доверие беше спечелено трудно. То никога не бива да бъде приемано за даденост от работещите в обществените медии. Работата им обаче трябва също да бъде подкрепяна, финансирана и винаги защитавана.

Независимо от множеството им недостатъци, ако позволим на публичните медии да изчезнат, те много ще ни липсват.

от

публикувано на: 30/01/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: